Vijenac 440

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Natječaj

Glazbeni dućan Aquarius iz Zagreba objavio je vrlo zanimljiv natječaj za kratku priču s temom iz prodavaonica glazbe. „Specijaliziranih muzičkih prodavaonica sve je manje, ali samo jedan CD, kaseta, LP, prodavač, susret, pogled, dodir, miris, može biti motiv za odličnu priču kakvu želimo objaviti u zbirci.“ Zbirka priča u koju će biti uvršteni odabrani radovi bit će objavljena 16. travnja ove godine na Međunarodni dan prodavaonica ploča. Natječaj je regionalnoga karaktera. Traže se prozni tekstovi na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku dužine od tri do sedam kartica, dosad neobjavljeni, a uz osnovne podatke o autoru dokumentaciju treba poslati na e-mail-adresu kratkaprica@cedeterija.hr do 13. veljače. Osim priča odabranih iz natječaja, u zbirku će biti uvršteni radovi uglednih autora iz regije. Komisija u sastavu Mojca Piškor, Nenad Bartolčić, Saša Drach, Kruno Lokotar i Gordan Muratović odabrat će najmanje pet, a najviše deset priča za uvrštenje u zbirku, a tri najbolje bit će nagrađene.


Prva izvedba Charpentierove mise


Hrvatski barokni ansambl pod ravnanjem Saše Britvića 23. siječnja nastavlja ciklus u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati, prilikom čega će ugostiti Akademski zbor Bazilike Srca Isusova Palma, a kao solisti nastupit će oboisti Petra Labazan i Zoltan Hornyanszky te trubljač Krešimir Fabijanić. Prvi put će u Hrvatskoj izvesti jednu od najuspjelijih misa francuskoga baroka iz pera Marc-Antoinea Charpentiera, a ostatak programa bit će u znaku koncertantnih skladbi talijanskoga i njemačkog baroknog dijalekta Tomasa Albinonija i Georga Philipa Telemanna.


Od Haydna do Weberna


U ponedjeljak, 24. siječnja, u Maloj dvorani Lisinski početkom u 20 sati, Gudački kvartet Sebastian priredit će koncert s raznolikim programom kvartetske glazbe. Svirat će Haydnov Gudački kvartet, op. 64, br. 6, Beethovenov op. 95, Elegiju i scherzo Frana Lhotke i Šest bagatela, op. 9 Antona Weberna. Mali međuciklus Pet minuta iz salona obogatit će dvije Lisinskijeve mazurke, a uz koncert bit će postavljena izložba akademskog slikara Jagora Bučana.


Porin i Krešimir Bedek


Gudački kvartet Porin na svom će drugom koncertu iz ciklusa u Maloj dvorani Lisinski, 25. siječnja u 20 sati, ugostiti gitarista Krešimira Bedeka, uz čiju će pomoć interpretirati Kvintet za gitaru i gudački kvartet u D-duru br. 1 Luigija Boccherinija. Dvije članice ansambla, Tamara Petir, violina, i Neva Begović, violončelo, izvest će Duo za violinu i violončelo, op. 7 Zoltana Kodalyja, a večer će biti upotpunjena Gudačkim kvartetom, op. 4 Alexandera Zemlinskog.


Dašak egzotike


Koncertom iz Majstorskoga ciklusa, koji će biti priređen 27. siječnja u KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 19.30 sati, Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će španjolski dirigent David Giménez Carreras. Večer će otpočeti Papandopulovom skladbom Marche arabe symphonique, za veliki simfonijski orkestar. Zatim će gostujući pijanist Markus Schirmer izvesti 5. koncert za glasovir i orkestar u F-duru, op. 103, Egipatski, Camillea Saint-Saënsa, a koncertna večer završit će dvjema suitama iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle.


Vijenac 440

440 - 13. siječnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak