Vijenac 440

Glazba, Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MH: TAMBURAŠKI ORKESTAR iz Križevaca

Cum laude

Zlatko Stahuljak

Prije više od trideset godina u okviru Glazbene škole Alberta Štrige osnovan je Tamburaški orkestar u Križevcima. Od osnutka ga vodi Stjepan, zatim od 2009. Matija Fortuna, a od ove školske godine orkestrom ravna Igor Kudeljnjak, član vrlo poznata Tamburaškog orkestra HRT-a. Orkestar čine učenici srednje i viših razreda osnovne navedene glazbene škole. Tijekom djelovanja bio je višestruki dobitnik zlatnih plaketa Tambura Paje Kolarića na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, a osvojio je i šest prvih i dvije druge nagrade na državnim natjecanjima. Na Europskom festivalu mladih u Belgiji orkestar 1999. i 2009. osvaja visoke prve nagrade summa cum laude, što znači „ukupno s pohvalom“. Orkestru su dodijeljena i priznanja Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.


Snimio Mirko Cvjetko


Na koncertu 13. prosinca 2010. nastupio je najprije Komorni sastav tambura GŠ Alberta Štrige Križevci sastavljen od osam djevojaka i pet mladića i izveo, u obradbi Joška Krivića, VII. simfoniju u G-duru Luke Sorkočevića, a zatim originalnu skladbu Lovranski maroni, kao instrumentalne varijacije s temom istarskoga plesa baluna iz pera vrlo aktivna pregaoca različitih oblika tamburaških težnja Zlatka Potočnika. Voditelj Igor Kudeljnjak izmamio je iz sastava čist i sjajan zvuk, kao nadgradnju velike usklađenosti njihove zajedničke svirke. Slijedio je, u obradbi Željka Bradića, Hrvatski narodni ples Šroteš, u izvedbi simpatično vidljivo početnog podmlatka škole u sastavu: Mateo Kovačić i Helena Šogorić, bisernice te Patrika Božića i Martina Pleše, violine, uz podršku dva vrlo napredna, poslije i solista u programu – Juricu Perharića, bugarija i Hrvoja Nemeca, berde. Zatim su, uz sigurnu glasovirsku pratnju Valentine Kezerić, profesorice, i obradbe nastavnice Gordane Božić, izvedene skladbe Frana Lhotke i to zahtjevna Žetelačka, u izvedbi Jurice Perharića na bisernici i Ohridski biseri Nella Millotija u izvedbi Hrvoja Nemeca na braču. Ovdje je posebice važno spomenuti kako je Dvije hrvatske rapsodije, elegičnu Sljepačku i virtuoznu Žetelačku Frana Lhotke, praizveo 1929. u Berlinu naš znameniti violinist Ljerko Spiller, dugogodišnji predsjednik žirija Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, doživjevši stotu obljetnicu života 2008. u Buenos Airesu.

Devetnaest mladih glazbenika Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima izveli su na kraju programa Aleju kestena i Nemčićev trg iz četverostavačne zahtjevne Križevačke suite Adalberta Markovića, pokazavši sigurnost izvedbe te velik i dojmljiv dinamički raspon sviranja. Kao zadnja točka izvedeno je dopadljivo i zvukovno vrlo nadahnuto djelo Igora Kuljerića Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme, napisano 1988. Sigurno ravnanje, uz vidljiv žar velike ljubavi spram mladoga naraštaja tamburaškog podmlatka, te težnju visokoj razini izvedbe koncertom u Matici hrvatskoj pokazao je dirigent križevačkoga školskog orkestra Igor Kudeljnjak.


Vijenac 440

440 - 13. siječnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak