Vijenac 440

Glazba

CIKLUS VIDEOPRIJENOSA BOLJŠOJ BALETA, KINO MOVIEPLEX U CENTRU KAPTOL

Balet uživo iz Moskve

Davor Schopf

Nedavno otvaranje sezone milanske Scale s Wagnerovom Valkirom izravno je prenošeno u četrdesetak kina širom Italije. Pojedini videoprijenosi iz njujorškoga Meta prošle sezone odvijali su se u 1200 kazališta u 44 zemlje širom svijeta. Nije čudo što je i moskovski Boljšoj teatar posegnuo za tim čudom suvremene HD-tehnologije i satelitskih komunikacija te pripremio ciklus od četiri baletne produkcije.

Domaćin je prijenosima kino Movieplex u zagrebačkom Centru Kaptol. Ciklus je počeo 19. prosinca s Orašarom, a slijede Class Concert i Giselle (23. siječnja), Don Quijote (6. ožujka) i Coppelia (29. svibnja).


Prizor iz baleta Orašar


Boljšoj teatar – Veliko kazalište odnosno Rusko državno akademsko veliko kazalište, s operom i baletom, raspad je komunizma odveo u teškoće. Iako je ono prvo nacionalno kazalište Rusije, država sve teže financira njegovo djelovanje, a riječ je o instituciji s oko dvije tisuće zaposlenih i golemom produkcijom doista velikih – u fizičkom smislu – opernih i baletnih predstava koje, zbog veličine pozornice i veličine scenografije, teško nalaze prostor za gostovanja. Kako se od 2005. Boljšoj obnavlja, predstave se izvode na obližnjoj Maloj sceni na koju također ne stanu sve produkcije. Kazalište je trebalo biti dovršeno do 2009, zatim je rok pomaknut na jesen 2011, a sada se već spominje i mogućnost prolongiranja do 2013. Preduga obnova i trošak od milijardu i pol dolara sve više izazivaju sumnju u višemilijunske pronevjere.

Bez obzira na probleme, Boljšoj balet i dalje privlači magijom dugovječnih predstava. Orašar u koreografiji Jurija Grigoroviča postavljen je još 1966. Giselle je također u njegovoj koreografiji, Don Quijotea postavio je Aleksej Fadeječev, a Coppeliju Sergej Viharev.

Stalno suparništvo između moskovskoga Boljšoja i sanktpeterburškoga Marijinskog teatra (Kirov) traje od sredine 19. stoljeća. Komercijalna inozemna gostovanja Marijinskog u posljednjih desetak godina donijela su mu malu prevagu. Boljšojevi, pak, baletni spektakli koji će se pratiti u tristotinjak kina širom svijeta nedvojbeno će taj rezultat preokrenuti.


Vijenac 440

440 - 13. siječnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak