Vijenac 430

Književnost

Pjesnička večer u MUO

Vino i poezija

piše Maja Peterlić

Zagrepčani su u utorak 24. kolovoza u atriju Muzeja za umjetnost i obrt imali priliku uz vino uživati u šarmantnoj pjesničkoj večeri. Riječ je o susretu koji je organizirao hrvatski centar PEN-a, a u suradnji sa slovenskom kulturnom manifestacijom Susjedstvo riječi – Dani poezije i vina (Dnevi poezije in vina), jednim od najpoznatijih međunarodnih pjesničkih susreta u susjednoj nam državi, koji se redovito održava već četrnaest godina u Ptuju, u posljednjem tjednu kolovoza. Kao i svake godine, susretu prethode takozvane Večeri pred dnevi, „uvodna“ dvodnevna manifestacija, ovoga puta održana u nekoliko slovenskih gradova te u Zagrebu.

Tom je prilikom u hrvatskom glavnom gradu nastupilo troje inozemnih pjesnika, gostiju Dneva, čitajući poeziju uz opetovano čitanje u hrvatskom prijevodu. Originalna, misaona lirika američke pjesnikinje Laure Solomon zaintrigirala je publiku jer, djelujući gotovo kao dnevnička ispovijed, donosi osoban pogled na međuljudske odnose i neprestano traženje ljubavi. Bugarski pjesnik i pisac Georgi Gospodinov, hrvatskom čitateljstvu poznat po prevedenom mu romanu Prirodni roman, duhovitim je pjesmama nadahnutima banalnošću svakodnevice uveselio prisutne, a islandski se pjesnik Ađalsteinn Ásberg Sigurđsson prisjetio da je bio u Zagrebu prije dvadeset godina, kao skladatelj pjesme za Euroviziju. Nakon kratkih, filozofičnih pjesama pročitanih na islandskom jeziku, autor je za kraj otpjevao i odsvirao vlastitu kompoziciju, prvobitno namijenjenu djeci, koju je, kako je istaknuo, prenamijenio odraslim osobama.

Nastup stranih umjetnika upotpunili su domaći pjesnici Zvonko Maković koji je, nakon uvodnih riječi, recitirao neke od svojih antologijskih uradaka, zatim i Tomica Bajsić, predstavivši se raspoznatljivom lirikom koja tematizira ratne devedesete godine. Mladi splitski pjesnik Marko Pogačar odabrao je nekoliko dojmljivih, no ležernih i ugodnih pjesama punih asocijacija na obične predmete i događaje, ali i neprestana propitivanja procesa umjetničkog stvaranja.

Sve u svemu, zagrebačka je večer s kraja ljeta bila začinjena malim no bogatim pjesničkim susretom u kojemu su se mogle čuti vrlo solidne i tematski raznovrsne pjesme, uz odlično vođenje Seida Serdarevića i uživanje u odabranim slovenskim vinima.

Vijenac 430

430 - 8. rujna 2010. | Arhiva

Klikni za povratak