Vijenac 430

Književnost

JASEN BOKO, Priče iz muzeja, Split, 2010.

Povijest u crtežu

Mladen Vuković

Za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja i splitske su muzejske ustanove pripremile niz zanimljivih događanja, kojima su osobito htjeli prigodnim radionicama za djecu potaknuti zanimanje mlađih za posjete muzejskim riznicama te povremene i stalne postave. Vrstan je iskorak Muzeja grada Splita, čija je ravnateljica Elvira Šarić Kostić, u sklopu pedagoško-edukativne djelatnosti, naručila od dva istaknuta splitska autora izradu slikovnice o povijesti grada Splita i materijalnim izlošcima koji se čuvaju u muzejskoj Papalićevoj palači u središtu grada.

Dramaturg, putopisac i publicist Jasen Boko, autor više lutkarskih predstava Povist o’ Splita, ispisao je tridesetak kartica teksta o sedamnaestostoljetnoj povijesti carskog grada, vrckavim i duhovitim tekstom nije podcijenio inteligenciju budućih čitatelja od pet do petnaest godina te je pričama o običnim ljudima burnu splitsku povijest približio naraštajima trećega tisućljeća. Tako lik dječaka Duje Getanina putuje kroz stoljeća susrećući se s carem Dioklecijanom, gradskim patronom svetim Dujmom, brojnim srednjovjekovnim vladarima, ali i najvećim umjetnicima Markom Marulićem i Emanuelom Vidovićem, filmskim snimateljem Josipom Karamanom i drugim slavnim Splićanima. Nisu zaboravljene ni ljubavne priče o opjevanim siromašnim ljubavnicima Adelu i Mari te Roku i Cicibeli, ili legendarnom maratoncu Anti Ružiću Baći i nezaobilaznom Hajduku. Knjizi je priložen i oslikan rječnik manje znanih pojmova i spomenika iz ocvale splitske baštine, koja je zaštićena i na UNESCO-ovu popisu svjetskih kulturnih spomenika.

Veći je dio posla odradio splitski slikar Edvin Dragičević (Split, 1968), docent na kolegijima grafike na Umjetničkoj akademiji u Splitu, koji je i dosad ilustrirao četrdesetak knjiga za djecu, a za ovu je slikovnicu oslikao tridesetak crteža u boji izrađenih u kombiniranim tehnikama te desetak grafika koje su uz prigodno slovo Sandi Bulimbašić predstavljene javnosti na njegovoj osmoj samostalnoj izložbi u Galeriji Muzeja grada Splita. Edvinove su ilustracije realistične, ne prelaze granicu karikaturalnosti, ali su podcrtani dobrohotnim humorom i duhovitošću, a ilustrator je predložio svoje viđenje lika Marula, Hektorovića i drugih znamenitih osoba iz splitske povjesnice. Nastala je tako prva u nas namjenska proširena slikovnica s 55 stranica laganog štiva u privlačnom grafičkom ruhu, koja će biti ugodna putovnica za sve mlađe naraštaje kroz muzejske prostore, razbijajući im smrtnu ozbiljnost pred šutljivim sfingama i drugim povijesnim spomenicima u Muzeju, jačajući im svijet da su u gradu koji je imao važnu ulogu na istočnom Jadranu, kojega će i ovom knjigom još više zavoljeti, čuvati i promicati njegovu kulturnu baštinu.


Vijenac 430

430 - 8. rujna 2010. | Arhiva

Klikni za povratak