Vijenac 430

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

piše Iva Krtalić Muiesan

Dugi popis za Njemačku književnu nagradu

NJEMAČKA – Žiri Njemačke književne nagrade odabrao je dvadeset finalista u natjecanju za roman godine.

Dugi popis pokriva niz oblika i svjetova koji čitatelja vode u njemačku provinciju, ali i u Rusiju, Izrael, bivšu Jugoslaviju, u Pariz ili Prag, navela je glasnogovornica žirija. Među nominiranima su Aline Bronsky (Die schärfsten Gerichte der tatarischen Küche), Thomas Hettche (Die Liebe der Väter) i Martin Mosebach (Was davor geschah). Sedmero članova žirija u proteklih je pet mjeseci pročitalo 148 naslova, a u sljedećem će koraku 8. rujna biti objavljen uži izbor od šest romana. Dobitnik nagrade bit će proglašen 4. listopada na svečanosti u Frankfurtu, uoči otvaranja Frankfurtskog sajma knjige. Njemačkom književnom nagradom Burzovni savez njemačkog knjižarstva od 2005. bira najbolji roman na njemačkom. Laureat dobiva 25.000, a petero finalista po 2.500 eura. Lani je nagrada otišla autorici Kathrin Schmidt s autobiografskim romanom Du stirbst nicht.


Nakon Schlingensiefove smrti memoari i nastavak afričkog projekta


NJEMAČKA – Memoari preminuloga redatelja Christopha Schlingensiefa su prema navodima izdavačke kuće Kiepenheuer und Witsch zamalo gotovi, no još se ne zna točan datum objavljivanja.

Knjiga je prema planu trebala izaći 23. rujna, mjesec prije Schlingensiefova pedesetog rođendana, no jedan od najvažnijih suvremenih njemačkih kazališnih redatelja umro je nakon duge bolesti potkraj kolovoza. U međuvremenu iz politike i kulture stižu jamstva da će biti nastavljen Schlingensiefov projekt gradnje operne kuće u Burkini Faso, za što se založio i švedski autor Hennig Mankell. Kako je rekao, učinit će sve da se projekt nastavi i „projekt neće umrijeti“. Mankell, koji i sam ima drugo mjesto stanovanja u Africi, u rujnu će sa Schlingesiefovom udovicom Aino te kolegama i prijateljima razraditi budućnost projekta, za koji se zalažu i iz njemačke vlade. Od početka godine u Burkini Faso gradi se Operna kuća Afrika, za koju je Schlingensief skupio novac, između ostaloga i od Goetheova instituta i vlade.


Polemike oko nagrade za Isabel Allende


ČILE – Čileanska autorica Isabel Allende dobila je Nacionalnu nagradu za književnost.

Ovogodišnji izbor u intelektualnim i umjetničkim krugovima Čilea doveo je do priličnih polemika, pri čemu je glavna kritika bila da Isabel Allende više piše uspješnice, a manje dobru književnost. „Da se pitalo moje kolege, nikada ne bih dobila nagradu“, komentirala je polemike najprodavanija autorica Latinske Amerike. Isabel Allende, koja već dugo živi u SAD-u, tek je četvrta žena koja je dobila najugledniju književnu nagradu te južnoameričke zemlje.


Nadine Gordimer za slobodu mišljenja


JAR – Južnoafrička nobelovka Nadine Gordimer povela je kolege u prosvjed protiv vladinih planova koji, prema njezinu mišljenju, krše slobodu govora u zemlji.

Gordimerova i pisac Andre Brink, kao i ona veteran borbe protiv apartheida, pozvali su na potpisivanje izjave protiv dva predložena zakona. Jedan predviđa sudski progon novinara koji objave tajne informacije, drugim bi se osnovao tribunal koji bi se bavio novinarima. Zakone je predložio Afrički nacionalni kongres, a osudio ih je velik dio javnosti. Dok predsjednik Jacob Zuma navodi kako su oni potrebni radi zaštite vladinih informacija, Gordimerova smatra da se njima želi zataškati korupcija u vladi. Danas 86-godišnja Nadine Gordimer Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1991. Tri njezina romana kao i antologija proze crnačkih pisaca svojedobno je zabranila vlada apartheida.


Le Carré o hladnoratovskim ubojstvima


VELIKA BRITANIJA – Velika Britanija je prema navodima Johna le Carréa za vrijeme hladnog rata počinila brojna ubojstva.

„Naravno da smo napravili niz ružnih stvari“, rekao je 79-godišnji autor, koji je pedesetih i šezdesetih godina radio za britansku obavještajnu i protuobavještajnu službu u intervjuu listu Sunday Telegraph. Le Carré je poznat po brojnim romanima u kojima je demistificirao svijet hladnoratovske špijunaže, među njima su Mali grad u Njemačkoj, Dečko, dama, kralj, špijun, Špijun koji je došao iz hladnoće i brojni drugi.


Vijenac 430

430 - 8. rujna 2010. | Arhiva

Klikni za povratak