Vijenac 414

Glazba, U spomen

IN MEMORIAM: Adalbert Marković (1929–2010)

Zbogom, Berti!

piše Jana Haluza

Skladatelj i pedagog Adalbert Marković, dugogodišnji tajnik i predsjednik te počasni član Hrvatskoga društva skladatelja, preminuo je 5. siječnja u Zagrebu u 81. godini života.

Adalbert Marković bio je autor pitke i dopadljive glazbe, osobito pedagoške naravi, za najrazličitije orkestralne, zborske, komorne i tamburaške sastave. Uz to, glazbeno će ga stvaralaštvo u Hrvatskoj pamtiti po zalaganju za dobrobit skladatelja i afirmaciji autorskih prava. U šezdesetpetogodišnjoj povijesti Hrvatskoga društva skladatelja, više od četrdeset godina bio je nezaobilazan čimbenik te je velik dio talenta, znanja, ideja i rada ugradio u HDS, zbog čega je na skupštini 2008. jednoglasno izabran za počasnoga člana Društva. Bio je dvanaest godina njegov tajnik i tri mandata predsjednik, a osobito je važna njegova uloga tijekom ratnih godina, kada je vodio preustroj Društva, prilagodivši ga novim političkim i društvenim okolnostima. Uspješno je pribavio bazu podataka hrvatskih autora iz bivšeg Saveznog društva u Beogradu, čime je udaren temelj zaštite autorskih glazbenih prava u Republici Hrvatskoj.

Rođen je 1929. u Zagrebu, diplomirao kompoziciju u Ljubljani, a od 1954. radio je kao srednjoškolski nastavnik, zatim kao urednik Radija Zagreb te profesor na Glazbenoj školi Pavao Markovac. Predavao je na Pedagoškoj akademiji i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je utemeljio i niz godina vodio Odsjek za glazbenu kulturu. (J. H.)

Vijenac 414

414 - 14. siječnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak