Vijenac 414

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Bogatstvo rimskih nekropola

Zagreb – U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba Bogatstvo rimskih nekropola. Izložba je zamišljena kao prigoda da se pokaže ono najbolje što se nalazi u muzejskom depou, a otkriveno je na dvadeset lokaliteta u Hrvatskoj te Akvileji i Budvi. Zasebno su izdvojene dvije tematske cjeline: karakteristični oblici urna u Hrvatskoj te rimske staklene urne. Izložbom, koja traje do 7. veljače, pokriveno je cijelo područje Hrvatske. Više na www.amz.hr.Vidović 1896–1906.

Split – U splitskoj Galeriji Emanuel Vidović otvorena je izložba Emanuel Vidović 1896–1906. kustosice Nele Žižić. Izložbom će se publici predstaviti djela iz prve faze stvaranja Emanuela Vidovića, u kojoj umjetnik paralelno slika stilski različita djela, gdje se uočava njegova dvojba između realističkog, verističkog i simbolističkog, vizionarskog načina prikazivanja stvarnosti te istodobni utjecaj secesije i simbolizma, duhovnih i stilskih strujanja koja su pristizala iz Beča. Otvoreno do kraja siječnja te na www.galerija-vidovic.com.

Šebaljeva ostavština

Zagreb – U izložbenom prostoru Porezne uprave u Novom Zagrebu otvorena je izložba Ive Šebalja. Na izložbi je izloženo pedesetak djela, od kojih je šesnaest velikih formata nastalo posljednjih godina njegova života. Šebaljeva ostavština, kako je ime izložbi, pokazuje nam raznovrsnost u tematici, a još i više u načinu tretiranja slikarske površine, od figurativnoga, gustih namaza boje i naglašene fakture do poetike apstraktne lirike u slikarstvu. Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja.

Varaždinski Naj...

Varaždin – Prostor palače Herzer varaždinskoga Gradskog muzeja ugošćuje predmete iz vlastitog fundusa s predznakom naj. Tako imamo priliku vidjeti najmanji, najvredniji, najkorisniji, najstrašniji, najljepši i ini naj izložak koji posjeduju arheološka, povijesna, kulturnopovijesna i etnografska zbirka te Galerija starih i novih majstora. Šarolika prezentacija okuplja stotinu i pedeset predmeta koje možete pogledati do kraja mjeseca. Ostalo potražite na gmv.hr.


Kralj nebeski

Bratislava Narodil sa nám kráľ nebeský ime je izložbi koja traje do 31. siječnja u Slovačkom nacionalnom muzeju u Bratislavi. Uzvratno je to gostovanje zagrebačkog Etnografskog muzeja koji predstavlja hrvatske božićne običaje s posebnim osvrtom na božićne jaslice. Muzej već devedeset godina sakuplja građu o hrvatskoj narodnoj kulturi, narodnim običajima i vjerovanjima, u čijem je sastavu i građa o božićnim običajima i jaslicama. Koncepciju izložbe potpisuje Josip Barlek, a likovni postav Nikolina Jelavić Mitrović. Više na www.snm.sk.

Šimrakov Tea in Sahara

Zagreb – Izložba Roberta Šimraka Tea in Sahara otvorena je u zagrebačkom Jazz Clubu u sklopu programa Jazz&Art Time. Prvi put publici će biti predstavljeno dvadesetak digitalnih slika i grafika različitih formata koje valja shvatiti kao osoban zapis s putovanja po Maroku, svojevrsnu umjetnikovu potragu. Željko Marciuš piše kako je nova Šimrakova boja i kolorizam u korelaciji s bojama voća, pigmentom začina, reklama na obojenim fasadama ili sutonom na ulicama Marakeša. Otvoreno do 28. siječnja te na www.jazzart.hr.

Kirchner u Salzburgu

Salzburg – U salcburškom Museum der Moderne postavljena je velika izložba radova Ernsta Ludwiga Kirchnera.


Prvi je to austrijski muzej koji mu posvećuje retrospektivu takva obujma, a na kojoj možete vidjeti slike, crteže i grafičke listove iz svih faza stvaralaštva, od ranih crteža do slika nastalih neposredno prije smrti. Radovi su posuđeni iz Berlina, Basela, Berna, Davosa, Münchena, Beča..., a možete ih pogledati do sredine veljače te na museumdermoderne.at.


Vijenac 414

414 - 14. siječnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak