Vijenac 414

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Mozartova večer

Prvi koncert u novoj godini Zagrebačka filharmonija ispunja cjelovečernjim programom Mozartove glazbe. Koncertom 15. siječnja u KD Vatroslava Lisinskoga ravnat će Leopold Hager, a kao solist u Koncertu za obou i orkestar u C-duru nastupit će Martin Gabriel. Osim toga filharmoničari će svirati skladateljevu 35. simfoniju i Serenadu u D-duru br. 9.

Premijera Tarbukova djela

Pijanistica Katarina Krpan 16. će siječnja u Hrvatskome glazbenom zavodu izvesti ove godine završeno novo djelo Mladena Tarbuka, upravo njoj posvećeno. Riječ je o klavirskom ciklusu Kate’s Kiss, djelu praizvedenu u integralnom obliku na prošlogodišnjoj Glazbenoj tribini u Puli, a ove subote prvi će put biti predstavljeno zagrebačkoj publici.

Koncert Kvarteta Porin

Gudački kvartet Porin nastavit će svoj redoviti ciklus u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga koncertnom 20. siječnja, kada će uz ansambl nastupiti pijanistica Katja Repušić. Svirat će Šostakovičev Kvintet za klavir i gudački kvartet, op. 57 te poznati Smetanin Gudački kvartet u e-molu, br. 1, popularno zvan Iz mojeg života.

Estonski zbor u Zagrebu

Istaknuti Estonski filharmonijski komorni zbor, jedan od ponajboljih ansambala takve vrste u svijetu, gostovat će 24. siječnja u KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Koncert se održava u ciklusu Forte fortissimo. Zbor će nastupiti s programom djela F. Mendelssohna, A. Pärta, G. Grigorjeva, M. Saara i C. Kreeka, a vodit će ih Daniel Reuss, koji je od rujna 2008. ansamblov umjetnički ravnatelj i šef dirigent.

Iz Majstorskoga ciklusa

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka 28. siječnja održat će koncert koji je bio odgođen još 17. prosinca 2009. U KD Vatroslava Lisinskoga izvest će Dvořákovu uvertiru Otello, integralnu verziju Stravinskijeva baleta Žar-ptica te Janáčekov Koncert za violinu i orkestar Hodočće duše, u kojemu će kao solist nastupiti violinist Goran Končar.


Vijenac 414

414 - 14. siječnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak