Vijenac 398

Iz Matice

Ogranci

BELI MANASTIR

Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir, Centar za kulturu Grada i Osnovna glazbena škola Beli Manastir organizirali su 21. svibnja u dvorani Osnovne glazbene škole koncert barokne glazbe na kojem su nastupili Laura Vadjon na baroknoj violini i Krešimir Has na čembalu i predstavili se okupljenima skladbama Händela, Buxtehudea i Bohma.

BJELOVAR

Bjelovarski ogranak u suradnji s Hrvatskim katoličkim društvom prosvjetnih djelatnika i Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom predstavio je 27. svibnja u novoj vjeronaučnoj dvorani crkve Sv. Terezije Avilske knjigu Mladena Lojkića pod naslovom U klopci demona. Sudjelovali su Zdravko Ivković, predsjednik bjelovarskoga ogranka, Damir Borovčak i autor.

ČAKOVEC

Ogranak Matice hrvatske Čakovec gostovao je 14. svibnja u Lendavi u Sloveniji u Sinagogi te tamo, u organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva Lendava, predstavio knjigu Sedam glavnih Vladimira Mesarića. O knjizi su govorili Tomo Blažeka, urednik, Ivan Pranjić i autor. Nakon službenoga dijela predstavljanja održana je predstava Sedam glavnih grijeha (drama je objavljena u knjizi Sedam glavnih) u izvedbi Grupe Sarcas.

Istu knjigu Ogranak je predstavio 2. lipnja u Zagrebu u suradnji sa Zavičajnim društvom Međimurje iz Zagreba.

Spomen-poprsje Ane Katarine Frankopan-Zrinski, hrvatske banice, mučenice i književnice (Bosiljevo, 1625 – Graz, 1673) svečano je otkriveno 29. svibnja na Dan grada Čakovca u sjevernom dijelu ulice Katarine Zrinske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čakovec, Grada Čakovca i Družbe Braće hrvatskoga zmaja.

ČITLUK

Božena Volić autorica je knjige priča i igrokaza za djecu Crvenkapac, objavljene u nakladi Matice hrvatske iz Čitluka i Cvitka iz Međugorja.

Čitlučki je ogranak darovao knjižnici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića dvadesetak knjiga iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti.

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Čitluk čitlučki je ogranak Matice hrvatske 21. svibnja u velikoj dvorani Kulturno-informativnoga centra predstavio knjigu Ivana Sivirića Vjerujem u Hercegovinu, a u galeriji Klub Matice hrvatske otvorio izložbu umjetničkih radova Anđelka Krasića.

Hrvatski jezik, pravopis i jezična politika u NDH naslov je knjige Marka Samardžije, koju je Ogranak Matice hrvatske Čitluk predstavio 22. svibnja u hotelu Brotnjo. Sudjelovali su Katica Krešić, Andrija Stojić i Marko Samardžija, a u glazbenom su dijelu nastupili učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka.

GRUDE

U kinodvorani u Grudama 14. svibnja, u sklopu manifestacije Uskrs s Maticom hrvatskom Grude, održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Na skupštini je izabrano vodstvo koje će voditi Ogranak u iduće četiri godine, za predsjednika je izabran Mario Bušić, dopredsjednici su Stjepan Glavaš i Jozo Marić, a tajnicom je postala Andrijana Mlinarević-Cvetković. Također je izabran i nadzorni odbor od tri člana – Petar Majić, Vinko Čuljak i Mario Tica. Na izbornoj skupštini također je usvojeno izvješće o radu i financijsko izvješće te su pohvale upućene na rad Ogranka u Grudama, s nadom da će Matica hrvatska u Grudama dobiti svoje prostorije, kao i iznaći prostor za kulturno djelovanje u Grudama.

U povodu završetka kulturne manifestacije Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama 21. svibnja u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića održana je Akademija Ogranka Matice hrvatske Grude na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje pisane radove i najbolja likovna ostvarenja učenika osnovnih i srednje škole s područja općine Grude. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Grude.

KASTAV

U sklopu Jelenina, niza manifestacija u povodu obilježavanja Dana zaštitnice župe i grada Kastva, u crkvi Sv. Jelene Križarice 22. svibnja kastavski ogranak Matice hrvatske i Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova organizirali su koncert maestra Gorana Prše na klarinetu i Judite Plazonić na glasoviru.

Karlovac

Ogranak MH u Karlovcu, nagradio je 28. svibnja najbolje maturante srednjih škola Karlovačke županije knjigom Perice Dujmovića Na dnu šalice moje kave nema mjesta pesimizmu. Maturantima je knjige predao predsjednik Ogranka Ivan Pecoja, a o knjigama, nakladništvu i značenju Matice hrvatske te o nagradi Grada Karlovca i Matice hrvatske, Zdravko Pucak govorila je članica predsjedništva Neda Omrčen.

KUTINA

U nakladi kutinskoga ogranka Matice hrvatske iz tiska je izašla treća knjiga Iz forenzične psihijatrije, koju su uredili Tija Žarković i Dražen Kovačević.

METKOVIĆ

U galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković 18. svibnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković otvorena je izložba slika akademskoga slikara Josipa Škerlja, koji se predstavio s tridesetak slika iz ciklusa Valovi (kao mi). Izložbu je otvorio stari i novoizabrani gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo, a o izloženim djelima i autoru govorio je Antun Katraman, koji je ujedno i autor kataloga. U toj je prigodi predstavljena i šesnaesta zbirka poezije istoga autora – Neretva, mojoj ženi slična, objavljena u nakladi metkovskoga ogranka. O zbirci su govorili Tomislav Zubčić i Ante Brečić, predsjednik Ogranka u Metkoviću. U glazbenom dijelu programa nastupio je metkovski kantautor Darko Matičević, koji je otpjevao pjesmu Luke Paljetka Ljubičaste kiše i pjesmu Jure Kaštelana.

NAŠICE

Predstavljanjem knjige Placida Belavića Sveti Ivan Kapistran u Pastoralnom teatru Emaus u Našicama 6. svibnja počeli su Dani franjevačke kulture u Našicama, u organizaciji Franjevačkoga samostana, Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Zavičajnoga muzeja Našice. U okviru manifestacije posvećene 800. obljetnici franjevačkog reda, 1780. obljetnici prvoga pisanog spomena, 8. svibnja, u Zavičajnom muzeju otvorena je izložba Valorizacija konzervatorskih istraživanja franjevačke crkve Sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a 13. svibnja u punoj dvorani Pastoralnog centra Emaus održana je projekcija dokumentarnih filmova o poznatim franjevcima – fra Zvjezdanu Liniću i fra Bonaventuri Dudi, scenaristice i redateljice Ljiljana Bunjevac-Filipović. Manifestacija je završila 21. svibnja u Župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog koncertom pjevačkoga zbora đakovačkih bogoslova pod vodstvom dirigenta Ivana Andrića.

NOVA GRADIŠKA

Uz pokroviteljstvo Grada novogradiški je ogranak 19. svibnja u Gradskoj vijećnici organizirao tribinu Dr. Franjo Tuđman – 10 godina poslije.

Gosti tribine bili su Miroslav Tuđman i Milan Bešlić, član Glavnoga odbora Matice hrvatske. Prije tribine članovi Predsjedništva Ogranka, predstavnici Grada i gosti položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomen-obilježja prvom hrvatskom predsjedniku i hrvatskim braniteljima.

NOVSKA

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar u Novskoj 14. travnja Duško Lončar predstavio je zbirku poezije Bugine tužbalice Višnje Lovrić-Mencej, objavljenu u nakladi Ogranka iz Novske. Knjiga će uskoro biti predstavljena u Bjelovaru u organizaciji bjelovarskoga ogranka.

ORAŠJE

Ogranak Matice hrvatske u Orašju ugostio je književnicu Julijanu Matanović, koja je u prepunoj dvorani predstavila svoje knjige Tko se boji lika još i Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka. Iz knjiga su čitani odabrani tekstovi, koji su bili u znaku sjećanja na Ivu Živkovića, autoričina pokojnog supruga.

OSIJEK

U klubu Knjižare Nova 15. svibnja predstavljena je zbirka pjesama Sofija plaštevima mete samoću Ivane Šojat-Kuči, koja donosi portrete šezdeset i tri (ne)poznate žene.

Zbirku pjesama i kratkih priča Željka Bosilja Dodir ljubavi osječki je ogranak predstavio 20. svibnja u Klubu knjižare Nova. Uz autora predstavili su je Saša Drinić i književnik Josip Cvenić, a ulomke je kazivala dramska umjetnica Vlasta Ramljak. Nakon predstavljanja zbirke otvorena je likovna izložba gluhoslijepih umjetnika Hrvatske pod naslovom Dodir ruku.

RIJEKA

Knjigu Vjekoslava Krsnika Press karte na stol! / moj obračun s nama predstavili su 22. svibnja u velikoj dvorani Filodrammatice Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, Juraj Kolarić, katolički teolog, i Goran Crnković, predsjednik riječkoga ogranka.

SKRADIN

Deseti, dvodnevni znanstveni skup Tihi pregaoci održan je 16. i 17 svibnja u Skradinu i na Visovcu. Ove je godine bio posvećen jezikoslovcu fra Rafaelu Levakoviću, zagrebačkom kanoniku i ohridskom biskupu, ekumenskom radniku, povjesničaru i prevoditelju, koji je iza sebe, u rukopisu, ostavio mnoštvo djela i spi-sa na latinskom i talijanskom jeziku. Organizatori skupa bili su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Ogranak Matice hrvatske Skradin i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika. O životnom putu tog danas slabo poznata jezikoslovca i franjevca govorili su eminentni stručnjaci, među kojima i Anica Nazor, Radoslav Katičić, Branka Tafra i Alojz Jembrih. Na Visovcu je ujedno predstavljen zbornik o Lovri Šitoviću, o kojem su govorili Pavao Knezović, Diana Stolac i fra Stojan Damjanović.

SUBOTICA

Subotički je ogranak Matice hrvatske organizator Festivala ogranaka Matice hrvatske iz Osijeka, Tuzle, Pečuha i Subotice, koji je 14. i 15. svibnja održan u Plavoj vijećnici Gradske kuće i Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo. U ime Središnjice Festivalu je prisustvovao Stjepan Sučić, potpredsjednik. Nakon uvodnih pozdrava domaćina održan je razgovor s temom Uloga panorama hrvatske književnosti – u matičnoj književnosti i hrvatskom kulturnom rubu. Kao predložak za raspravu poslužila su djela Književnost Hrvata u Mađarskoj od 1918. do danas Stjepana Blažetina, Slavonski tekst hrvatske književnosti Helene Sablić Tomić i Gorana Rema, knjiga poredbenih studija Dijalogom kroz stoljeća Janje Prodan i Izbor iz antologije romana u književnosti Hrvata u Vojvodini Milovana Mikovića. Sudionici su posjetili Etnosalaš i Galeriju slika od slame u Đurđinu, a navečer je Naco Zelić govorio o Hrvatskom proljeću i bačkim Hrvatima.

Idućega dana u Plavoj vijećnici Gradske kuće Alen Matošević govorio je o Hrvatskom govoru u slivu rijeke Soline Tuzla, o Vitezovima hrvatskoga jezika u Bačkoj Sanje Vulić govorili su Milovan Miković i Katarina Čeliković i predstavljena su djela Williama Shakespearea, u prijevodu Mate Marasa. Na završnom predstavljanju ogranaka nastupila je pjevačka skupina Bošnjakuše, koja je predstavila dio narodnih pjesama iz bogate folklorne baštine bošnjačkih Hrvata koji su se prije tri stoljeća doselili iz Bosne u okolicu Pečuha i do danas sačuvali materinski jezik, običaje i kulturu. Monolog iz Andrićeve pripovijetke Čaša izveo je Jurica Šuster, a monolog Katarine Kosača, kraljice bosanske, kazivala je Ivana Petrović, Šest pingvinčića Borisa Aprilova i Tatjane Šuput prikazali su studenti prve godine glume i lutkarstva umjetničke akademije u Osijeku.

ŠIROKI BRIJEG

Koncertom solista, mješovitoga zbora i orkestra Umjet-ničke akademije iz Splita, u organizaciji širokobriješkoga ogranka Matice hrvatske, završena je manifestacija Svibanj-ska sjećanja 2009. Mladi umjetnici, polaznici Akademije, predstavili su se u dvorani kina Borak pod dirigentskom palicom Harija Zlodre i Vlade Sunka. Studenti su izveli djela J. S. Bacha i W. A. Mozarta.

U Hotelu Panorama u Zagrebu 21. svibnja, u organizaciji širokobriješkoga ogranka i nakladnika Suton d.o.o., predstavljena je monografija Široki Brijeg. Monografiju, koja ima 480 stranica i 516 fotografija, uredio je Ivo Čolak, a autor je fotografija Ivo Pervan.

VARAŽDIN

U čitaonici Gradske knjižnice Metela Ožegovića 26. svibnja predstavljena je knjiga Emila Čića Tiranija i oligarhija. Uz autora, o knjizi je govorio Ernest Fišer, predsjednik varaždinskoga ogranka i novi urednik Matičina časopisa Kolo.

VINKOVCI

Dubrovački gitarist Maroje Brčić imao je 9. svibnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Glazbene škola Josipa Runjanina, drugi samostalni nastup u Vinkovcima.

Izveo je djela R. Sora, J. K. Mertza, D. Buxtehudea, J. Rodriga i F. Morena Torrobe. Publiku su posebno oduševila djela španjolskih autora, a kao dodatak izveo je Valcer bez imena brazilskog autora Badeua Powella.

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina 16. svibnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Glazbene škole Josipa Runjanina, nastupili su sopranistica Lidija Orešković-Dvorski, mezzosopranistica Kristina Beck-Kukavčić i pijanist Krešimir Popović, koji je na glasoviru solo izveo skladbe Ruža iz ciklusa Cvijeće Dore Pejačević i Sherzo u h-molu, op. 20 Frčdéricka Chopina.

ZADAR

Zadarski je ogranak 27. svibnja u dvorani Kampusa Sveučilišta predstavio knjigu Oluja u meni Petra Bodulića. O knjizi su govorili Ivan Paštar, Elvira Katić, Zrinka Opačić-Dobra i autor, uz sudjelovanje KUD-a Sv. Duh iz Posedarja, klape Ponistra, Duška Nonkovića Buće, Milene Dundov i Marije Rušev.

ZAPREŠIĆ

Dvadeseti dani Matice hrvatske Zaprešić, čiji su pokrovitelji Zagrebačka županija i Grad Zaprešić, otvoreni su 15. svibnja u kinodvorani Brdovec. Brdovečki zbornik 2007 – 2008. (VI – VII. godište) predstavili su načelnik Mladen Debeljak i urednik Stjepan Laljak, a odabrane tekstove govorila je Marija Kohn.

Na Gradskom groblju Samobor 20. svibnja predstavnici zaprešićkoga ogranka, u suradnji sa Školom Ivana Perkovca, Općinom Brdovec i samoborskim ogrankom, položili su cvijeće na grobove Ivana Perkovca, Vjekoslava Noršića i Ivice Sudnika, a 24. svibnja u Novim Dvorima položili su cvijeće na grob bana Josipa Jelačića uz 150. obljetnicu smrti.

A.Č.-K.

Vijenac 398

398 - 4. lipnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak