Vijenac 394

Druga stranica

Baštinske potvrde tradicije i suvremenog stvaralaštva uz korizmu i Muku Isusovu

Živa pasionska baština

Posljednji tjedni korizme i Veliki tjedan u znaku manifestacija pasionske baštine i kršćanske kulture

Baštinske potvrde tradicije i suvremenog stvaralaštva uz korizmu i Muku Isusovu

Živa pasionska baština

Posljednji tjedni korizme i Veliki tjedan u znaku manifestacija pasionske baštine i kršćanske kulture

Pri kraju korizme i u Velikom tjednu većim brojem manifestacija i ove je godine potvrđena prisutnost žive, sada i ovdje, hrvatske pasionske baštine. U središtu pozornosti bile su 18. svečanosti Pasionska baština 2009. što je organizira udruga Pasionska baština koju vodi Jozo Čikeš i to ove godine uočljivo i izvan Zagreba.

Svojevrstan pretprogram održan je prije Gluhe nedjelje. Oratorij za sola, muški i ženski zbor Križne postaje puka našega, sudište*mučište*smrtište Ljube Stipišića Delmate na biblijske tekstove i stihove Stake Klanac-Tulić, Mješoviti zbor INA pod vodstvom Bojana Pogrmilovića izveo je od petka 20. ožujka do subote 28. ožujka u župnoj crkvi sv. Petra u Ivanić-Gradu, crkvi sv. Antuna Padovanskog, na Sv. Duhu u Zagrebu i u župnoj crkvi u Šestanovac-Katunima.

Pasionska baština 2009. je otvorena u crkvi sv. Katarine u nedjelju 29. ožujka koncertom Zagrebačkog kvarteta, koji je donio hrvatsku integralnu praizvedbu Kvinteta K 581 za klarinet i gudački kvartet W. A. Mozarta te praizvedbu skladbe Stabat mater za gudački kvartet i dva soprana Zorana Novačića.

U istoj crkvi prikazivani su korizmeno-uskrsni običaji i pjesme okolice Zagreba i Hrvatskog zagorja Naš se Jezuš gore stal, u izvedbi ženske udruge Našenina iz Bedekovčine.

Gudački kvartet Sebastian nastupio je s djelima Schuberta, Stratika, Mendelssohna, ali i naših, Vinka Jelića te tri praizvedbe djela koja su napisali A. Igrec, D. Bukvić i N. Firšt.

U Sv. Križu u novozagrebačkom Sigetu Komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba s instrumentalnim ansamblom, pod vodstvom Gorana Jerkovića, donio je oratorij za zbor, orkestar i soliste Sedam rana IsusovihMembra Jesu Nostri njemačkoga skladatelja Dietricha Buxtehudea.

Svoj prinos dao je i ove godine u zagrebačkoj katedrali Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado, prošavši pasijom naslovljenom Križu sveti hrvatske krajeve.

Splitski umjetnici bilježe ostvaraj Ja se kajem Bože mili, koji je u župnoj crkvi u Šestanovac-Katunima izveo muški komorni ansambl Chorus Spalatensis, Zbor i orkestar Umjetničke akademije Split sa solistima, pod vodstvom Vlade Sunka i Harija Zlodre, pod naslovom Vesperae solennes donio je djela Bacha, Mozarta, Hummela i skladbu Vlade Sunka Magnificat u crkvi sv. Blaža u Zagrebu i u gospićkoj katedrali.

Pučki pjevači Neretvanske doline u animaciji i scenariju Vida Bagura i Joška Čalete predstavili su u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža program Prosti Gospodine, puku tvome prosti, milosrđe tvoje veliko je dosti.

Napretkov Trio Magis iz Sarajeva donio je u zagrebački Hrvatski glazbeni zavod, pod vodstvom Darija Vučića, koncert Sarajevska meditacija – pasija, Korizmeni oratorij Ljube Stipišića Delmate Klapska muka (Rapska) pod autorovim vodstvom izvodili su pjevači rapskih klapa Kristofor, Rab, Eufemija i Sozal-Rab na dvama koncertima u zagrebačkoj katedrali i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u franjevačkom samostanu u Samoboru.

Posebni autorski projekt Josipa Magdića s kantatama Golgota i Sedam posljednjih Kristovih riječi s križa te Uskrsnim varijacijama za gudački kvartet izveli su Djevojački zbor Zinka pod vodstvom Jasenke Ostojić-Radiković i gudački kvartet Rucner u staroj gradskoj vijećnici na zagrebačkom Markovu trgu.

U Društvu hrvatskih književnika održan je susret Lirika Velikog petka – Hrvatski pjesnici na temu Muke, gdje su Ivica Martinović i Božidar Petrač podsjetili na liriku Bara Betere (1642–1712).

Uz navedene priredbe Pasionske baštine, na području Splitsko-makarske nadbiskupije, posebno u Splitu i u sjedištu sufraganskih biskupija, Šibenske i Dubrovačke, od 28. ožujka do 6. travnja održani su, u organizaciji Verbuma, Dani kršćanske kulture, manifestacija srodna sadržaja povezana s kulturnom baštinom korizmenoga razdoblja, koja je završena dodjelom nagrada Andrija Buvina za prinos kršćanskoj kulturi.

Miljenko Jelača

Vijenac 394

394 - 9. travnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak