Vijenac 394

In memoriam

In memoriam

Ivan Sušić (1953 – 2009)

In memoriam

Ivan Sušić (1953 – 2009)

U šibenskoj bolnici, nakon kratke i teške bolesti, 21. ožujka 2009. preminuo je Ivan Sušić tajnik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Rođen je 2. veljače 1953. u Skradinu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Šibeniku, a zaposlio se u rodnom gradu u pošti.

U Skradinu je bio ne samo poštanski službenik nego i neumoran kulturni radnik. Bio je vrstan i senzibilan glazbenik, koji je sve dao ljepoti klapske pjesme. Osnivao je i vodio klape, pokrenuo prvi Susret dalmatinskih klapa u Skradinu, dobivao nagrade na Omiškom festivalu. Godinama je bio dopisnik Večernjeg lista, sudjelovao u radijskim i televizijskim emisijama o svome gradu i njegovim ljudima. Kao član Gradskog poglavarstva na polju kulture učinio je vrlo mnogo – osnovao je muzej i Gradsku knjižnicu, poticao je i organizirao obnovu umjetničkih slika i glasovitih orgulja.

Okupio je članove i prijatelje Matice hrvatske i s njima 1995. osnovao Ogranak kojemu je bio tajnik sve do prerane smrti. Njegovom zaslugom Ogranak Matice hrvatske u Skradinu objavio je knjige Krešimira Čvrljka, Ive Pedišića, Ante Jurica, Ante Birina, Josipa Laće. Za Skradinski statut što ga je s latinskog preveo Ante Birin Ogranak je dobio Srebrnu povelju Matice hrvatske.

Ivan Sušić bio je voljen i poštovan u gradu za koji je samozatajno i predano živio. Njegovi najbliži i njegovi prijatelji ispratili su ga u velikoj žalosti s osjećajima tuge i zahvalnosti.

Višnja Brajnović

Vijenac 394

394 - 9. travnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak