Vijenac 366

Likovne umjetnosti

LIKOVNI GLOBUS

Prodajte svoje tijelo

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe


Prodajte svoje tijeloZagreb Krunislav Stojanovski u Galeriji Karas započeo je s projektom Sell Your Body! Započet je kao projekt koji se bavi problemom krađe ljudskih organa i ilegalnom trgovinom njima, moralnim pitanjima, odnosom prema ljudskom tijelu u medicini i marketingu. Projekt ima likovni dio, ali i urbani, multimedijalni, koji čine performans, plakati, izloženi organi u formalinu, videoprojekcija dokumentarnoga filma, art-web-stranice fiktivne tvrtke... Izložba se mogla pogledati do 4. ožujka, o projektu više na www.sellyourbody.com.hr.


Klif u GoriciVelika Gorica U Galeriji Galženica otvorena je izložba Telephoning Ivana Marušića Klifa. Na izložbi je ostavljena mogućnost da Klifova ambijentalna instalacija radi sama, bez interakcije s posjetiteljima. Zahvaljujući računalnom algoritmu Marušić iz javno dostupne baze telefonskih pretplatnika Republike Hrvatske nasumce bira brojeve, čije korisnike zatim uz pomoć servisa stavlja u poziciju neželjene komunikacije. Posjetitelju je ostavljeno da bira između pozicije voajera i pozicije sudionika. Klifa u Galženici pogledajte do 23. ožujka te na www.galerijagalzenica.info.


No Borders i Lala RaščićBruxelles Skupnu izložbu međunarodnih umjetnika No Borders organizirala je u La Centrale Electrique u Bruxellesu AICA. Izložba se sastoji od tridesetak radova mladih umjetnika iz 22 zemlje, koji istovremeno pokazuju i zajedničke korijene i različitost izražavanja. Osim što nastoji osnažiti već postojeću umjetničku razmjenu, osobit je naglasak na davanju mogućnosti mladim umjetnicima da izlažu u različitim ambijentima i pred različitom publikom. Među ostalima, na izložbi sudjeluje i Lala Raščić, a otvorena je do 27. travnja. Ostalo na http://eeya.aica-int.org.


Rusi u LondonuLondon U Royal Academy of Arts otvorena je velika izložba From Russia: French and Russian Master Paintings 1870–1925 from Moscow and St. Petersburg. U četiri dijela pruža se jedinstvena prilika u kojoj se možete upoznati sa umjetničkom razmjenom između Rusije i Francuske, kolekcionarima Ščukinom i Morozovim, menadžerom Dijagiljevim, a djela su stigla iz Puškinova muzeja, Galerije Tretjakov, Ermitaža i Državnog muzeja iz Petrograda. Ruse u Londonu pogledajte do 18. travnja te na www.royalacademy.org.uk.


Fijolić u BerlinuBerlin U nastavku predstavljanja hrvatskih umjetnika u sklopu Zbirke suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade, u berlinskoj Linienstrasse 113, radove je bio izložio Ivan Fijolić. Kustosica izložbe je Vanja Žanko, a Jasna Jakšić piše kako je izložba zapravo privremeno odlagalište herojskih likova na odmoru, koji su s celuloidnih, stripovskih ili masmedijskih stranica utočište potražili u galerijskom prostoru. Izložba je bila otvorena do 5. ožujka te na www.linienstrasse113.com.


KnjigeKrešimir Rogina, Abecedarij arhitekture, Meandar, Zagreb, 2008.

U Zagrebu je prošli tjedan u Društvu arhitekata Zagreba predstavljena nova knjiga Abecedarij arhitekture Krešimira Rogine. U knjizi Rogina abecednim redom pokušava posložiti sve bitne osobe, pojave, pravce, stilove, koji su na izravan i neizravan način utjecali na razvoj (njegove) arhitekture. Knjiga je nominirana za nagradu Kiklop za publicističku knjigu godine, a poznati se arhitekt stalno bavi arhitektonskom teorijom i publicistikom, objavivši dosad više stotina tekstova u domaćoj i stranoj stručnoj i popularnoj literaturi.


FilmDubrovački likovni umjetnici, DUTV, 2007.

Tijekom prošlog ljeta, u produkciji Dubrovačke televizije, nastao je serijal dokumentarnih emisija Dubrovački likovni umjetnici, čiji su autori studenti povijesti umjetnosti Marin Ivanović i Nikša Spremić. U osam dokumentarnih emisija govori se o životu i radu slikara i kipara koji djeluju ili su djelovali u Dubrovniku kao što su Viktor Šerbu, Josip Škerlj, Mišo Baričević, Josip Ivanović, Romana Milutin Fabris, Milovan Stanić, Loren Ligorio te Ivo Biočina. Dokumentarci na stručan, ali i blizak način predstavljaju kretanja na likovnoj sceni Dubrovnika, a u njegovoj je produkciji sudjelovalo tridesetak sugovornika.


Marko Kružić

Vijenac 366

366 - 13. ožujka 2008. | Arhiva

Klikni za povratak