Vijenac 355

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Seanu O’Brienu Forward treći put

KNJIŽEVNI GLOBUS

Seanu O’Brienu Forward treći put

Velika Britanija Sean O’Brien postao je prvi pjesnik koji je tri puta dobio vrijednu nagradu Forward za pjesništvo. Pjesnik je nagradu od 10.000 funti dobio za svoju šestu zbirku, The Drowned Book, koju je žiri opisao kao »elegiju za izgubljenim prijateljima, krajolicima i kulturom«. Pjesnik koji je 1995. nagrađen za Ghost Train, a 2001. za Downriver, profesor je kreativnoga pisanja na sveučilištu u Newcastleu. Za najbolju prvu zbirku pjesama nagrađen je Daljit Nagra za Look We Have Coming to Dover!, u kojoj istražuje identitet druge generacije britanskih Indijaca. U kategoriji najbolje pojedinačne pjesme nagrađena je Alice Oswald za Dunt.


Breitbachova nagrada Friedrichu Deliusu

Njemačka Friedrich Christian Delius dobitnik je Nagrade Josepha Breitbacha. Delius, kojega je žiri opisao kao »šetača na granici između činjenica i fikcije, poetskog realista«, nagradu vrijednu 50.000 eura dobiva za, kako je rečeno, »nijansirane psihograme Nijemaca, hrabrost misli, muzikalnost i inovativnu snagu proze«. Rođen 1943, Delius je na početku karijere privukao pozornost satiričkim tekstovima Wir Unternehmer iz 1966. i Unsere Siemens–Welt iz 1972. Poslije objavljuje uglavnom romane, a među novijim djelima su mu Bildnis der Mutter als junge Frau i Mein Jahr als Mörder. Nagrada Josepha Breitbacha, najviše dotirana nagrada za autore na njemačkom, predaje se od 1998. za poseban prinos u prozi. Među dosadašnjim su dobitnicima Ilse Aichinger, Dieter Wellershoff, Herta Müller i Robert Menasse.


Gdanjsk slavi Grassa

Poljska /Njemačka Trodnevnim programom proslavljen je osamdeseti rođendan njemačkog nobelovca Güntera Grassa u njegovu rodnom Gdanjsku, gradu u kojem se odvija i radnja Limenog bubnja. Glavni dio proslave bila je konferencija o njemačko–poljskim odnosima, na kojoj su sudjelovali bivši predsjednici Njemačke i Poljske, Richard von Weizsäcker i Lech Walesa, a na programu su bili i koncerti, izložba i kazališne predstave. Proslavu je bojkotirala poljska konzervativna vladajuća stranka braće Kaczynski Pravo i pravda, čiji su predstavnici vratili pozivnice zbog Grassova kratkog članstva u jedinici Waffen SS–a na kraju Drugoga svjetskog rata. Grass je priznanjem da je kao mladić ušao u Waffen SS i u Njemačkoj i u Poljskoj doveo do oštrih rasprava, a stranka Pravo i pravda tražila je da mu se oduzme titula počasnoga građanina Gdanjska.


Predana najbogatija nagrada za priču

Irska Američka spisateljica i scenaristica Miranda July dobitnica je Međunarodne nagrade Franka O’Connora za kratku priču, koja se ove godine predaje treći put. Međunarodna nagrada, koja je s 35.000 eura trenutno najviše dotirana svjetska nagrada za kratku priču, predaje se u irskom Corku za najbolju zbirku kratkih priča objavljenu na engleskom jeziku. Miranda July nagradu je dobila za svoju prvu zbirku No One Belongs Here More Than You. Nagrada je u prvom izdanju predana spisateljici kineskoga podrijetla Yiyun Li za A Thousand Years of Good Prayers, a lani Harukiju Murakamiju za Blind Willow, Sleeping Woman.


Kafkina sabrana djela na češkom

Češka Republika Tek 83 godine od smrti Franza Kafke (1883–1924) kompletno djelo praškog pisca objavljeno je na češkom. Projekt je završen objavljivanjem trinaestog sveska sabranih djela koji sadrži korespondenciju i druge spise, javilo je Društvo Franza Kafke u Pragu. Sin židovskoga trgovca, Kafka je ostavio jedinstveni opus novela i romana na njemačkom. Projekt prevođenja započet 1990. propao je zbog čehoslovačkog režima, kojemu su Kafkine vizije bile odveć reakcionarne. Nakon političkih promjena Kafkino društvo započelo je 360.000 eura skup projekt pod vodstvom germanista Kurta Krolopa, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za prašku književnost na njemačkom.


Umrla Marianne Fritz

Austrija Austrijska spisateljica Marianne Fritz umrla je u 58. godini u Beču. Njezin prvi roman, Die Schwerkraft der Verhältnisse, objavljen je 1978. u izdavačkoj kući Fischer, za što je odmah dobila nagradu Roberta Walsera. Marianne Fritz u Suhrkampu je 1985. objavila trilogiju Dessen Sprache du nicht verstehst. Dobitnica je brojnih književnih nagrada, između ostaloga 2001. Nagrade Franza Kafke.


Nova izdavačka kuća bivših suhrkampovaca

Njemačka Dvojica bivših urednika frankfurtskog izdavača Suhrkamp sljedeće godine osnivaju novu izdavačku kuću pod imenom Weissbooks.

Rainer Weiss, koji je s mjesta šefa programa otišao lani, i Anya Schutzbach za 2008. planiraju objavljivanje deset naslova beletristike i publicistike. Nakon smrti Siegfrieda Unselda 2002. njegova je udovica Ulla Unseld–Berkléwicz preuzela vodstvo kućom, od kada je više vodećih ljudi napustilo Suhrkamp.


Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 355

355 - 11. listopada 2007. | Arhiva

Klikni za povratak