Vijenac 355

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Ciklus Ingmara Bergmana

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Ciklus Ingmara Bergmana

Zagreb U srpnju je preminuo jedan od najvećih filmskih stvaralaca 20. stoljeća. Švedski sineast Ingmar Bergman (1918–2007) ostaje upamćen kao autor izvanserijskih psiholoških drama koje su obilježili minuciozna karakterizacija, počesto mistični ugođaj i metafizička poetika. Ciklus njegovih filmova u sklopu Filmskih programa Hrvatskoga filmskog saveza obuhvaća šesnaest naslova. U četvrtak 11. rujna ciklus otvara film Žene čekaju snimljen 1952. Sljedeća dva tjedna publika zagrebačkoga kina Tuškanac vidjet će Bergmanove filmove Osmijesi ljetne noći (12. i 13. listopada), Sedmi pečat (13. i 15. listopada), Divlje jagode (15. i 16. listopada), Djevičanski izvor (16. i 17. listopada), Đavolje oko (17. i 18. listopada), Tišina (18. i 20. listopada), Sramota (20. i 22. listopada), Strast (22. i 23. listopada), Krici i šaputanja (24. i 25. listopada) i Prizori iz bračnog života (24. i 25. listopada).


U kinima: Neustrašiva Jodie Foster

Zagreb Među kinonovitetima u Hrvatskoj ističe se suradnja redatelja Niela Jordana i glumice Jodie Foster. Riječ je o kriminalističkoj drami Neustrašiva, u kojoj Jodie Foster tumači Njujorčanku Ericu Bain čiji se život preokrene nakon što postane žrtvom brutalnog napada. Odlučivši nikad više trpjeti nasilje, Erica se premetne u svojevrsnu djeliteljicu pravde na ulicama, što, dakako, zaintrigira i policiju. U ostalim su ulogama Terrence Howard i Mary Steenburgen. Pred domaću kinopubliku dolazi i romantična komedija Dnevnici jedne dadilje. Režirali su je Shari Springer Berman i Robert Pulcini, a studenticu bebisitericu u bogataškoj obitelji tumači Scarlett Johansson. Mlađoj publici namijenjeni su dugometražni animirani film Ružno pače i ja te tinejdžerska komedija Šminkerice Bratz, dok je horor–serijal Resident Evil stigao do trećeg nastavka Istrebljenje, ponovno s Millom Jovovich u glavnoj ulozi.


Hrvatska: 5. Zagreb Film Festival

Zagreb Od 21. do 27. listopada u glavnom se gradu Hrvatske održava peto, jubilarno izdanje Zagreb Film Festivala. Za nagrade Zlatna kolica natječu se dugometražni i kratkometražni igrani filmovi te dokumentarni filmovi. U službenoj konkurenciji bit će prikazano jedanaest dugometražnih igranih filmova, petnaest kratkometražnih igranih filmova i četrnaest dokumentaraca. Popratni program obuhvaća više od osamdeset naslova iz trideset zemalja. Zlatna kolica dodjeljuju se i za najbolji hrvatski film u sklopu programa Kockice. Novitet je program Vip Bibijada, posvećen mlađim gledateljima i autorima, dok posebni filmski program tematizira izbore. Među ostalima, na Festivalu će biti prikazani i filmovi Živi i mrtvi pulskog laureata Kristijana Milića, Kontrola nizozemskog fotografa i redatelja Antona Cobrijna, California Dreamin' prerano preminulog rumunjskog redatelja Cristiana Nemescua, Izgnanstvo Andreja Zvjaginceva te Slijepa planina Lija Yanga. Festival se održava u prostorima zagrebačkog Studentskog centra te u kinu Europa.


Španjolska: Ivana opet u labirintu

Madrid Za ulogu Ofelije u fantastičnoj drami Panov labirint redatelja Guillerma del Tora izabrana je na audiciji među čak tisuću kandidatkinja. Redateljev se izbor pokazao sjajnom odlukom jer je mlada španjolska glumica Ivana Baquero oduševila svojim nastupom zavrijedivši pritom i nagradu Goya. Trinaestogodišnja stanovnica Barcelone upravo je dovršila rad na novom filmu, francusko–španjolsko–njemačkoj koprodukciji Las Mujeres del anarquista, koju je režirao bračni par Marie Noelle i Peter Sehr. Ponovno je u pitanju Španjolski građanski rat i njegove posljedice, a u središtu je priče borac protiv Francovih fašista Justo, čija supruga Manuela godinama nakon završetka sukoba traga za punom istinom o njemu. Osim Ivane Baquero u povijesnoj drami glume i María Valverde, Juan Diego Botto, Nina Hoss te Jean–Marc Barr, dok je premijera filma najavljena za sljedeću godinu.


SAD: Romantični George Clooney

Los Angeles Oskarovac George Clooney glavni je interpret drame Michael Clayton koju domaći gledatelji od ovoga tjedna mogu pogledati u kinima. Istodobno, svestrani se filmaš u Sjedinjenim Državama priprema za premijeru novoga projekta, koji je realizirao kao redatelj, scenarist, producent i glavni glumac. To je romantična komedija Leatherheads, koja se vremenom radnje vraća u dvadesete godine 20. stoljeća, a smještena je u svijet američkog nogometa. Glavni joj je lik vlasnik profesionalne momčadi, koji upravo angažira novu sportsku zvijezdu upetljavši se istodobno u ljubavni trokut. Pripremajući se za rad na filmu George Clooney pogledao je sve relevantne screwball–komedije kako bi evocirao njihovo ozračje i odnose među likovima. Uz Clooneyja u filmu nastupaju i Renée Zellweger, John Krasinski te Jonathan Pryce, dok je početak prikazivanja u američkim kinima određen za 7. prosinca.


Boško Picula

Vijenac 355

355 - 11. listopada 2007. | Arhiva

Klikni za povratak