Vijenac 344

Glazba

IZ SVIJETA OPERE

Proslava Placida Dominga u Beču

Proslava Placida Dominga u Beču

Placido Domingo obilježava 19. svib-nja četrdesetu obljetnicu prvoga nastupa u Bečkoj državnoj operi (BDO). Godine 1967. pjevao je Verdijeva Don Carlosa, a 2007. izvest će prvi čin Wagnerove Walküre i četvrti Verdijeva Otella. Siegmunda i Otella najčešće je pjevao u Beču, od ukupno 29 uloga. Dirigirao je Šišmiša, Trubadura, Macbetha, Traviatu, Puritance, Aidu, Carmen, La Bo-heme i Toscu. Slavljeničkoj gala-predstavi prethodi dirigiranje triju izvedbi Toske s Violetom Urmana u naslovnoj ulozi. Cavaradossija pjeva Marco Berti, Scarpiju Lucio Gallo.

Proslavom će ravnati Seiji Ozawa, a partneri su mu Deborah Voigt kao Sieglinda, Kurt Rydl kao Hunding i Krasimira Stojanova kao Desdemona. Izravni je prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija u 19.30.

U međuvremenu su austrijska ministrica kulture Claudia Schmied i ravnatelj BDO Ioan Holender u Čajnom salonu BDO dodijelili počasne titule komornih pjevača Domingovim sunarodnjacima Montserrat Caballé i Carlosu Álvarezu.


Praizvedba u Pariškoj operi

Suvremeni talijanski skladatelj, rođen 1947. u Palermu, Salvatore Sciarrino skladao je operu Od zime do zime prema dnevniku naj-veće japanske pjesnikinje svojega doba, dvorske dame i pobornice ženske emancipiranosti u 11. stoljeću Izumi Shikibu, u kojem je opisala svoju ljubavnu priču s princom Atsumichijem. Pariška opera naručila je to djelo što ga izvodi u koprodukciji s Festivalom u Schwetzingenu, Velikim kaza-lištem u Ženevi i Klangforumom u Be-ču. Glavne uloge tumače Anna Radziejewska (Izumi) i Otto Katzameier (Princ). Režira poznata plesna umjetnica i kore-ografkinja Trisha Brown, dirigent je Tito Ceccherini. Praizvedba je 23. svibnja u Operi Garnier.


Gdje su, što rade?


Nikša Bareza dirigira Prsten Nibelunga

Glavni glazbeni ravnatelj Opere u Chemnitzu Nikša Bareza dirigira od 12. do 20. svibnja Wagnerov Prsten Nibelunga, jedanaestu izvedbu u ciklusu od premijere 1998. u režiji Michaela Heinickea, scenografiji Wolfganga Bellacha, kosti-mima Ralfa Winklera i dramaturgiji Volkmara Leimerta. Tada su, u listopadu i studenom, premijerno postavljeni Rajnino zlato i Walküra, u listopadu 1999. Siegfried, a u travnju 2000. Sumrak bogova. Svojedobno je Barezin Prsten Nibelunga u Operi u Grazu privukao veliku pozornost te je snimljen za Austrijsku televiziju. U Chemnitzu glavne uloge tumače Ralf Lukas kao Wotan, Jürgen Freier kao Alberich, John Treleaven kao Siegfried, Hélene Bernardy kao Sieglinda i Elaine McKrill kao Brünnhilda.


Mihaela Komočar u Marseilleu

I naša mlada sopra-nistica Mihaela Komočar, nakon uspješne premi-jere Krabuljnoga plesa u Zagrebačkoj operi te ne-davne diplome na Muzičkoj akademiji, okreće se Wagneru. U Operi u Marseilleu nastupa od 16. do 25. svibnja u premijernoj produkciji opere Walküra, u ulozi Helmvige, najeksponiranijoj od osam Walküra. Dirigent je Patrick Davin, redatelj Charles Roubaud.


Kiril Manolov pjeva Figara

Mladi bugarski bariton, solist splitske Opere Kiril Manolov, pjeva Figara u Seviljskom brijaču na izvedbama u Zagrebačkoj operi 15, 17. i 25. svibnja te na gostovanju u Sla-vonskom Brodu 5. lipnja. Uz njega nastupaju Zrinko Sočo i Dejan Vrbančić (Almaviva), Bojan Šober (Bartolo), Helena Lucić i Tamara Felbinger (Rosina) te Luciano Batinić i Ivica Čikeš (Basilio).


Davor Schopf

Vijenac 344

344 - 10. svibnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak