Vijenac 344

Kulturni info

KULTURNI INFO

Milka Trnina trima umjetnicama

Milka Trnina trima umjetnicama


Zagreb, 7. svibnja Godišnja nagrada Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, za zapažen nastup u protekloj kalendarskoj godini, pripala je pjevačicama Dubravki Šeparović Mušović i Vlatki Oršanić te violinistici Lauri Vadjon.

Dobitnici su diplome Milka Trnina Društvo za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan i Obiteljski radio za emisiju Klasična večer i noć zagrebačkih šišmiša, autora i voditelja Zlatka Madžara.

Nagrade i diplome o kojima je odlučio žiri, koji su činili Antun Petrušić, Višnja Mažuran, Ida Gamulin, Renata Penezić, Ivica Trubić, Goran Bakrač i Mladen Janjanin, bit će predane na svečanosti u foajeu HNK u Zagrebu 19. svibnja u podne.


Nagrade Festivala malih scena

Rijeka 6. svibnja Stručni žirija Međunarodnog festivala malih scena, u sastavu: Helena Buljan, Željka Turčinović, Meta Hočevar, Vili Matula, Voja Brajović dodjelio je nagradu Veljko Maričić za najbolju predstavu u cjelini predstavi Samljeveninestao, redatelja Vikora Bode Kazalište Katona József, Budimpešta, Mađarska. Nagrada Anđelko Štimac za najbolju režiju pripala je Alvisu Hermanisu (Sonja). Nagrade Veljko Maričić dobili su: za glavnu mušku ulogu ravnopravno Tamás Keresztes (Samljeveninestao) i Boris Isaković (Odumiranje); za glavnu žensku ulogu Ksenija Marinković (S druge strane); za mladog glumca ili glumicu Katarina Stegnar (Fragile!); za epizodnu ulogu: Anita Mančić (Cirkus Historija); za dramaturgiju Nataša Rajković i Bobo Jelčić (S druge strane); posebna nagrada Veljko Maričić za novu kazališnu realnost predstavi Tene Štivičić: Fragile!, redatelj – Matjaž Pograjc, SMG, Ljubljana. Nagrada Dorian Sokolić dobili su za scenografiju Levente Bagossy (Samljeveninestao), a za kostimografiju Krisztina Berzsenyi (Samljeveninestao) Odlukom žirija »Novog lista« nagrada Mediteran za najbolju glumačku kreaciju dodijeljena je Gundarsu Abolinšu za ulogu Sonje u predstavi Sonja.

Nagrada Dalibor Foretić za najbolju predstavu po ocjeni publike dobila je predstava Odumiranje.


Hrvatska članica programa Kultura EU

Bruxelles, 4. svibnja U Europskoj komisiji u Bruxellesu potpisan je Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske i Europske zajednice o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu Kultura (od 2007. do 2013. godine). Potpisivanjem Memoranduma Republika Hrvatska postala je punopravna članica Programa.

Program Kultura okvirni je program Europske zajednice za sufinanciranje projekata na području kulturne djelatnosti, čija je provedba za razdoblje 2007–2013. započela 1. siječnja 2007, zamijenivši program Kultura 2000 (2000–2006). Program se temelji na tri programska cilja: potpora mobilnosti kulturnih djelatnika, potpora mobilnosti kulturnih djela i poticanje međukulturnoga dijaloga.

Republika je Hrvatska osnutkom Kulturne kontaktne točke u Ministarstvu kulture 2005. (Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju) započela pripreme za sudjelovanje u programu Kultura (2007–2013). Program su potpisali Branko Baričević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik, šef Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama, a u ime Europske komisije Odile Quintin, generalna direktorica za obrazovanje i kulturu.


Nagrade 17. Marulićevih dana

Ocjenjivački sud Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta 17. Marulićevi dani, u sastavu: predsjednik ocjenjivačkog suda Slobodan Novak, književnik, Jasna Ančić, glumica, Dubravka Lampalov, kazališna kritičarka, Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar i scenograf, te Zlatko Sviben, redatelj, dodijelio je nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini predstavi S druge strane Nataše Rajković i Bobe Jelčića u izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih. Marula za najbolji izvedeni dramski tekst dobila je Nina Mitrović za predstavu Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti, koja je nagrađena i za najbolju režiju (Ivana Đilas). Po ocjeni publike najbolja je predstava 17. Marulićevih dana Hasanaginica Mustafe Nadarevića (prema Milanu Ogrizoviću).


Nagrada Ljerki Car Matutinović

Zagreb, 28. travnja Pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu, esejistica i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović ovih je dana u Italiji dobila vrijednu nagradu ocjenjivačkog suda na Internacionalnom natječaju za poeziju i prozu Citta di Salo 2007. Jedanaest članova ocjenjivačkog suda, među kojima su poznata kritičarska pera (prof. Giorgio Barberi Squarotti, dr. Alessandro Quasimodo, prof. Rina Gambini), nagradilo je pjesmu naše književnice Ti nizovi teški nizovi kameni (Queste file pesanti file di pietra), koja je tiskana u zasebnoj Antologiji.


Festival igranog filma u Puli od 12. do 21. srpnja

Zagreb, 27. travnja Najstariji hrvatski filmski festival Festival igranog filma u Puli, koji je londonski »The Guardian« 2005. proglasio jednim od tri najbolja i najspektakularnija festivala na otvorenome u svijetu, održat će se ove godine 54. put, i to od 12. do 21. srpnja, s devet filmskih i nizom popratnih programa, objavilo je vodstvo Festivala na konferenciji za novinstvo.

Prvi put u izdvojenom terminu prije nacionalnog programa, od 12. do 15. srpnja, na atraktivnoj lokaciji Povijesnog muzeja Istre – na pulskom Kaštelu i u dvorani Zajednice Talijana – Circolu bit će prikazivani filmovi iz međunarodnoga natjecateljskog programa. Francuski La vie en rose o životu legendarne Edith Piaf, mađarski Ferfiakt o zabranjenoj ljubavi i kanadski C.R.A.Z.Y., u izboru umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića, samo su neki od izabranih recentnih ostvarenja europskog i svjetskog filma.

Posebni je gost festivala oskarovac Jiri Menzel, jedan od najslavnijih europskih redatelja današnjice, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađen vrijednom nagradom međunarodne kritike (FIPRESCI) za dugo očekivani film Služio sam engleskog kralja.

Od 15. do 21. srpnja Festival se seli u Arenu, kultno mjesto večernjih projekcija pod zvjezdanim nebom, gdje će se u Nacionalnom programu vrtjeti najmanje šest hrvatskih dugometražnih igranih filmova. Harry Potter i red Phoenixa, novi nastavak popularnoga serijala o mladom čarobnjaku, i Next s Nicholasom Cageom, a prema priči kultnoga Philipa K. Dicka, među hitovima su u Popularnom programu.

Pulski će festival prvi put imati regionalni Jadranski program u kojem će biti predstavljene kinematografije jadranskih zemalja: Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Regionalni program bit će sajamskoga tipa, te je svaka od navedenih kinematografija pozvana predstaviti se putem inserata iz recentnih filmova, najboljega cjelovečernjeg filma, press–konferencije i predstavljanja uz film vezanog materijala: filmskih knjiga, časopisa, brošura, DVD–ova i CD–ova. Hrvatska će na Jadranskom programu biti predstavljena programom Prvi pogled s insertima ili predstavljanjima desetak filmova u nastanku.


Dokumentarni film o Matici hrvatskoj

U ponedjeljak 14. svibnja u 21.30, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, bit će prikazan dokumentarni film Matičari. Film je snimljen u produkciji Dokumentarnoga programa HRT–a, redateljica je Tihana Kopsa, scenarist Davor Šišmanović, a suradnik na scenariju Zorislav Lukić.

Vijenac 344

344 - 10. svibnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak