Vijenac 344

Kazalište

TEATROSKOP

Iz Kabula s ljubavlju u Vinkovcima

Iz Kabula s ljubavlju u Vinkovcima


Obilježavajući devedeset godina kazališta u Vinkovcima, tamošnje Gradsko kazalište Joza Ivakić na repertoaru od početka svibnja ima i potpuno domaću produkciju, nastalu prema stripu proslavljenoga Dubravka Matakovića. Iz Kabula s ljubavlju nadrealna je komedija koja scenskim sredstvima pokušava oživiti groteskni svijet Matakovićevih tabli, koji u režiji Stojana Matavulja stvaraju Ines Bojanić, Robert Ugrina i Tatjana Bertok.


Sluga dvaju gospodara u Komediji

Traži li se commedia del'arte i njezino nasljeđe u umjetničkoj obradi, kao fiksirani tekst i višestoljetna uspješnica, tekst Carla Goldonija Sluga dvaju gospodara upravo je to, jer svi su likovi iz pučke igre iskorišteni u zapletu nevjerojatnih obrata, gdje prerušavanje izaziva zbrku a zaljubljenost je dodatno zamršuje. Goldonijev tekst preveo je Boris B. Hrovat, a u Kazalištu Komedija postavila ga je Nina Kleflin s biranom ekipom: Arlecchina igra Ronald Žlabur, a ostale uloge Damir Lončar, Vanda Winter, Adam Končić, Vinko Kraljević, Renata Sabljak, Dražen Čuček, Ljubo Zečević. Premijera je 10. svibnja.


Pidžama za šestoro u Dubrovniku

Dubrovačko Kazalište Marina Držića za 11. svibnja najavljuje premijeru komada Pidžama za šestoro, suvremenog izdanka francuskoga bulevarskog kazališta iz pera suvremenoga francusko–švicarskog autora Marca Camolettija u režiji britanskoga kazališnog hitmejkera Petera Faraga. U Pidžami za šestoro, prema prijevodu ravnatelja Kazališta Petra Miše Mihočevića, igraju Mirej Stanić, Branimir Vidić, Izmira Brautović, Glorija Šoletić, Edi Jertec i gost iz splitskoga HNK Nikola Ivošević.


Dundo Maroje u zagrebačkom HNK


Posljednja premijera ove, otkazivanjima i odustajanjima bremenite sezone Drame zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, bit će najbolja i najpoznatija domaća renesansna komedija Dundo Maroje Marina Držića. U režiji Ozrena Prohića ta će freska ljudi i običaja premijerno 11. svibnja postati svevremena, jer je zamišljena kao suvremeni pogled ne samo iz Rima na Dubrovnik nego i na sve nas danas, gladne, lakomislene, snalažljive i škrte. Pored Krunoslava Šarića u naslovnoj ulozi i Joška Ševa kao Pometa, predstava će pokazati sveukupnu snagu zagrebačke Drame u svim generacijama njezinih članova u igri gotovo cijelog ansambla.


Veliki Gatsby u ZKM–u

Posljednja ovosezonska premijera Zagrebačkog kazališta mladih obrada je proznoga klasika 20. stoljeća, Velikog Gatsbyja Francisa Scotta Fitzgeralda, u režiji Ivice Buljana. Roman koji je obilježio i zabilježio takozvani jazz age, iako je opsegom nevelik, zbog posebna načina portretiranja života tadašnjih viših slojeva društva, ali i kao jedan od začetnika mita o izgubljenoj generaciji, nerijetko je proglašavan i jednim od najvećih u američkoj književnosti. U Buljanovoj kazališnoj verziji naslovnu ulogu tumači Filip Nola, Gatsbyjevu žuđenu Daisy Nataša Dorčić, dok Nicka Carrawaya, koji u izvorniku funkcionira kao svojevrstan vodič, igra Borko Perić. Posebnost je predstave i glazba Arsena Dedića, koju orkestar izvodi uživo, i to ne samo na premijeri 12. svibnja.


14. festival glumca

Ove godine, od 12. do 21. svibnja, vukovarsko–srijemska županija, točnije Vukovar, Županja, Vinkovci i Ilok, ugostit će Festival glumca u organizaciji Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Helena Buljan, izbornica 14. izdanja Festivala, izabrala je od prijavljene 43 predstave njih 18, i to u rasponu od neovisnih koprodukcija do predstava nacionalne kazališne kuće.


Poligraf u Rijeci

Iako kanadski kazališni čarobnjak Robert Lepage u domaćoj javnosti nakon gostovanja njegove Trilogije zmajeva ima kultni status, premijera Poligrafa u programu Zajc off riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, najavljena za 15. svibnja, bit će prva praizvedba nekog njegova teksta u Hrvatskoj. Lepage je s Marie Brassard ovaj komad napisao u maniri film noirea, spoj kriminalističkoga zapleta i ljubavne priče u politički burnim vremenima. Režije tako maštovito zapetljane radnje, s nekoliko dramaturških rukavaca koji zamagljuju granice između kazališta, filma i zbilje, prihvatio se sarajevski gost Dino Mustafić, dok uloge tumače Lucija Šerbedžija, Mislav Čavajda i Dražen Mikulić. Zajedno s njima, na pozornici riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta je i publika.


Hedda Gabler u Osijeku

Jedan od najvažnijih komada Henrika Ibsena, Hedda Gabler, još otvoreniji u tretiranju takozvanoga ženskog pitanja, ponovno će se naći na domaćem repertoaru premijerom Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku 23. svibnja. Naslovnu ambicioznu, osjećajima i težnjama rastrganu mladu ženu koja tragično završava, u režiji Ivice Kunčevića tumači Nela Kocsis, a ostale uloge Vjekoslav Janković, Ana Stanojević, Lidija Florijan, Velimir Čokljat, Slavko Juraga i Ljiljana Krička–Mitrović.


Igor Ružić

Vijenac 344

344 - 10. svibnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak