Vijenac 344

Fotografija

U FOKUSU

Humanizam u Kini

Humanizam u Kini

Berlin Čak 590 fotografija, 250 fotografa iz Kine, izloženih u Muzeju fotografije u Berlinu, a u organizaciji Muzeja umjetnosti Guangdong u Guangzhou, pod naslovom Humanizam u Ki-ni, prikazuje širok raspon različitosti života u suvremenoj Kini, uz istodobnu vidljivost povratka dokumentarističke fotografije. Podijeljene prema temama Postojanje, Odnosi, Čežnja i Vrijeme, fotografije daju portret ruralnog i urbanog života u Kini, pozadinu dramatičnoj socijalnoj situaciji vrlo vidljiva sjaja i ekonomskog procvata koji preoblikuje kineske metropole. Selekcija izložbe napravljena je između čak sto tisuća fotografija, a njihov je izbor naglasio sukob između kolektivnog i individualnog u kineskom društvu. Iako dokumentarističkog i novinarskog pristupa, fotografije ne zaziru od istraživanja osjetljivih područja poput spolnosti i nasilja. Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja.


Klimasov kreativni rasap

New York Temporary Sculpture naziv je izložbe mladoga njemačkog umjetnika Martina Klimasa, koji je dosad izlagao u mnogim europskim gradovima, ali prvi put u Sjedinjenim Državama, u Foley Gallery u New Yorku. Pomno nadzirući okoliš snimanja, Klimas snima razbijene porcu-lanske figurice, naznačujući ujedno prošlost, sadašnjost i budućnost, a to čini tako što je trenutak prikazan na fotografiji onaj koji inače ne možemo optički zabilježiti. Manje ga zanima nasilje scene, a vi-še narativni proces akcije koja će se dogoditi, kao što je u kung-fu-filmovima, prije nego što će biti izvedena, implicitno naznačena svaka akcija junaka. Iako je naizgled riječ o destrukciji, prikaz predmeta na fotografiji postaje skulptura i tako djeluje i kao svojevrsna kreacija, što je ujedno utješna pomisao, da ono što se isprva čini kao nasilje i kaos može zapravo završiti stvaranjem. Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja.


Pervan i Mjeda u Galeriji Spot

Zagreb U Galeriji Spot Fotokluba Zagreb otvorena je izložba Ive Pervana i Luke Mjede, dobitnika nagrade Tošo Dabac za 2006. godinu. Pervana predstavljaju njegovi snoliki monokromatski krajolici, morski i kontinentalni, uz vidljivu naklonost prema indigoplavoj, zlatnožutoj i trenutku kada magla još vlada uspavanom prirodom.

U drugoj prostoriji galerije namijenje-ne fotografijama Luke Mjede izlo-žen je izbor iz njegovih različitih ciklusa; od portreta poznatih umjetnika u njihovu okolišu, koji jednako tako govori o njima, preko crno-bijele fotografije Zagreba, na kojima je Luka Mjeda prikazao ili neobične zgrade poput vrlo uske kuće na Griču ili ih snimio iz neobičnih kutova, pa sve do aktova, onih zaigranih, koji proviruju kroz prozore šarenih kuća, ili crno-bijelih aktova mišićavih ženskih tijela u pokretu koja dijeluju kao skulpture. Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja.


Fotoklub Zagreb pobijedio u Londonu

London Fotoklub Zagreb osvojio je prvu nagradu na natječaju pod naslovom: Watford International Salon of Photography, koji se održava u mjestu Hertfordshire, trideset kilometara sjeverozapadno od Londona. U pravom smislu treća sreća, jer već tri godine sudjeluje na pozivnim izložbama Watford Camera Cluba, ove godine Fotoklub Zagreb zastupalo je deset autora, koje je Skupština Fotokluba proglasila najuspješnijim autorima u zemlji i inozemstvu u 2006: Miljenko Marotti, Čedomil Gros, Ante Jaša, Vinko Šebrek, Slavka Pavić, Krešimir Mehičić, Irena Matošević, Snježana Požar, Renato Pejković, Đurđica Kocijančić. Dvadeset fotografija naših deset autora pobijedilo je prema kriterijima poruke koju nosi fotografija, pa zatim estetske i tehničke uspješnosti prezentiranja poruke, kako kaže jedan od sudaca Kevin Herbert.


Dina Ivan

Vijenac 344

344 - 10. svibnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak