Vijenac 344

Glazba

GLAZBOSKOP

Gostovanje bugarskoga pijanista

Gostovanje bugarskoga pijanista

Bugarski pijanist Vesselin Stanev nastupit će u Zagrebu u KD Vatroslava Lisinskog 12. svibnja s početkom u 19.30 sati, s raznovrsnim programom klavirske glazbe. Već kao desetogodišnjak započeo je školovanje na glazbenoj školi u Varni, a 1981. odlazi na Glazbenu akademiju u Sofiju. Od 1983. studira u klasi prof. Dmitrija Bashkirova na Konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi, gdje 1988. diplomira. Pozornost je privukao 1991. nastupom s Bambergerskim simfoničarima na međunarodnom festivalu Orpheum Soloists in Concert u švicarskom Bad Ragazu, a zatim pijanističkim recitalom na ljetnom festivalu Klangbogen u Beču. Uspjeh dokazuje mnogim nagradama, među kojima na Festivalu P. I. Čajkovski u Moskvi, te na natjecanju koje nosi naziv Marguerite Long i Jacquesa Thibauda. Za bugarsku glazbenu kuću Label Gega New Vesselin Stanev snimio je šest kompaktnih diskova s djelima Schummana, Brahmsa, Liszta, Chopina i Rahmanjinova. Najnoviji, snimljen za Sony Classical, sadrži rana djela Aleksandra Skrjabina.


Recital Sretne Meštrović

Naša istaknuta pijanistica Sretna Meštrović, koja je završila studij glasovira na Muzičkoj akademiji kao jedan od posljednjih studenata Svetislava Stančića, osnivača zagrebačke pijanističke škole, priredit će koncert u KD Vatroslava Lisinskog 15. svibnja s početkom u 19.30 sati. Dobitnica je brojnih nagrada, a umjetnički rad okrunila je i nagradom Milka Trnina za najbolji koncert u Hrvatskoj u sezoni 1991/1992. Uz brojne recitale nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT–a, kao i uz Studijski orkestar iz Hannovera. Kompaktni disk, jedinstven u svijetu, s integralnim ciklusom Franza Liszta Harmonies poétiques et religieuses, snimljen je uživo na koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na programu njezina zagrebačkog recitala bit će izbor iz Dvadeset pogleda na dijete Isusa Oliviera Messiaena.


Orkestar Radija Stuttgart

Godine 1945. američka je vojna vlast počela prikupljati glazbenike kako bi oformila simfonijski orkestar za potrebe novoosnovanog Radija Stuttgart. Na putu od orkestra gradskog radija do svjetski poznatog orkestra dva su dirigenta odigrala ključne uloge – Sergiu Celibidache sedamdesetih godina te Sir Neville Marriner devedesetih. Danas su, osim Sir Rogera Norringtona, stalni dirigenti još Andrey Boreyko i Peter Eötvös. Sir Roger Norrington šef je dirigent orkestra od 1998. Od početka Norrington je zacrtao dva pravca djelovanja – glazba bečkih klasičara i romatičara te djela engleske simfonijske glazbe. Norrington je uspio ostvariti jedinstven profil orkestra kombinirajući povijesnu izvedbenu praksu sa suvremenim izvedbenim mogućnostima. Specifičnost poimanja orkestra koju ima Norrington očituje se u njegovu izboru programa. Primjerice, 2002. bila je godina posvećena Beethovenu, sljedeća Berliozu, a slijedile su godine Schumanna, Mahlera, Williamsa, Brahmsa i Tippetta. S repertoarom Wagnera i Brucknera u zagrebačkom će Lisinskome gostovati 24. svibnja u 19.30 sati. Solistica u Wagnerovim pjesmama bit će mezzosopranistica Sara Mingardo.


Završetak Festivala sv. Marka

Još jedno Haydnovo opsežnije djelo, pored već izvedenih Godišnjih doba, bit će sastavni dio programa 9. festivala sv. Marka, čije je održavanje započelo 27. travnja. Naime, skladateljevu Missu brevis Sancti Joannis de Deo 13. će svibnja, u okviru misnoga slavlja u Markovoj crkvi, izvesti Solisti i Oratorijski zbor sv. Marka pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Festival će zatvoriti Klavirski kvartet Berlinske filharmonije, predvođen Guyom Braunsteinom, orkestrovim koncertnim majstorom, kojemu će to biti prvo gostovanje u Hrvatskoj. Spomenimo i da je ovo jedanaesti koncert nekog od brojnih komornih ansambala sastavljenih od članova Berlinske filharmonije na Festivalu sv. Marka. Ovim dvama koncertima završit će deveti festival u prostorima Donjega i Gornjega grada.


Mirta Špoljarić

Vijenac 344

344 - 10. svibnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak