Vijenac 344

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: U znaku Finske

Filmski programi: U znaku Finske

Zagreb I sljedeća dva tjedna Filmski programi Hrvatskog filmskog saveza u znaku su pro-slavljena finskog filmaša Akija Kaurismäkija. Gledatelji zagrebačkoga kina Tuškanac vidjet će redateljeve filmove iz devedesetih, kao i njegov međunarodni hit Čovjek bez prošlosti s Markkuom Peltolom i Kati Outinen u glavnim ulogama, višestruko nagrađen u Cannesu i nominiran za Oscara za najbolji film na neengleskom jeziku (21. i 23. svibnja). Preostali su naslovi u ciklusu: Unajmio sam plaćenog ubojicu (12. i 14. svibnja), Boemski život (14. i 15. svibnja), Čuvaj rubac, Tatjana (15. i 16. svibnja), Lenjingradski kauboji susreću Mojsija (16. i 17. svibnja), Total Balalaika Show (17. i 18. svibnja) i — Plutajući oblaci, uz Čovjeka bez prošlosti i Svjetla u predgrađu dio Kaurismäkijeve finske trilogije (19. i 21. svibnja).


U kinima: Nagrađena Gospođica

Zagreb Nakon što je na pro-šlogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu osvojila nagradu Zlatno srce Sarajeva, a na festivalu u Locarnu Zlatnog leoparda, drama Gospođica švicarske redateljice Andreje Štaka stiže i u hrvatska kina. Hrvatska glumica Marija Škaričić za nastup u filmu u Sarajevu dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu. Suvremena priča prati tri žene iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koje su iz različitih razloga nastavile život u Švicarskoj. Uz Mariju Škaričić njih tumače Ljubica Jović i Mirjana Karanović. U glavnim su pak ulogama američke komedije Ledom do slave Will Ferrell i Jon Heder. Oni tumače dvojicu umjetničkih klizača koji radi natjecanja čine prvi muško-muški plesni par. Film su režirali Josh Gordon i Will Speck. Kinonovitet je i horor Glasnici zla u režiji Dannyja Panga i Oxidea Panga.


TV-preporuke: Takeshi Kitano

Zagreb Ljubitelji filmova japanskoga reda-telja, scenarista i glumca Takeshija Kitana ne bi smjeli propustiti miniciklus njegovih radova na Hrvatskoj televiziji. Tako su u subotu 19. svibnja u poslijeponoćnom terminu na Prvom programu HTV-a na rasporedu njegova tri filma. To su Brother, Sonatine i Hana-bi. Uz svestrana japanskog filmaša, HTV u svojoj Kinoteci subo-tom ujutro predstavlja američkog glumca Kirka Douglasa. U sljedeća dva termina prikazuju se povijesni spektakl Vikinzi (HTV 1, 12. svibnja, 09.00) i vestern The Way West (HTV 1, 19. svibnja, 09.30). Poklonicima suvremenoga francuskog filma namijenjena je drama Pismo nepoznate žene Jacquesa Deraya (HTV 1, 15. svibnja, 00.30), dok je ciklus Festivalski filmovi rezerviran za iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija i njegov film Gdje ti je kuća, prijatelju? nagrađen u Locarnu (HTV 1, 16. svibnja, 23.55).


Hrvatska: Matanićevo Kino Lika

Zagreb Premda je još na 11. sara-jevskom filmskom festivalu 2005. u sklopu tamošnjeg CineLinka nagrađen inicijalnim sredstvima za razradu scenarija i projekta, novi dugometražni igrani film redatelja Dalibora Matanića Kino Lika mjesecima nije uspijevao dobiti odgovarajuća sredstva u Hrvatskoj, kao, uostalom, još neki najavljeni projekti. Početak snimanja neprestance je odgađan da bi redatelj upravo svibanj 2007. naveo kao prvi realni rok za prvu klapu. Predložak je filmu istoimena zbirka priča Damira Karakaša, koja je odmah po objavljivanju dobila visoke ocjene, a riječ je o veoma plastičnu prikazu osobnih stranputica niza likova čvrsto inkorporiranih u ličku sredinu. Za uloge u svom filmu Matanić je izabrao, među ostalima, Ivu Gregurevića i Krešimira Mikića, a film će se snimati u Lici.


SAD: Shrek Treći

Los Angeles Animirana priča o gorostasnom zelenom ogru plemenita srca ovoga proljeća dobiva treći nastavak. Riječ je, dakako, o Shreku, čija se trilogija upotpunjavala posljednjih šest godina. Prvi dio nagrađen Oscarom premijerno je prikazan u Cannesu 2001, drugi dio tri godine poslije, dok se treći, jednostavno naslovljen Shrek the Third, u američkim kinima otvara 18. svibnja. U novoj pustolovini Shreka muči tko će naslijediti tron kraljevstva u kojem živi s voljenom Fionom, pri čemu mrski Princ Šarmer namjerava silom preuzeti kraljevsku titulu. Još jedno luckasto, i lucidno, iščitavanje svijeta bajki i filma realizirao je redateljski dvojac Chris Miller i Raman Hui, dok su likovima u filmu glasove posudili dobro poznati glumice i glumci. To su Mike Myers kao Shrek, Cameron Diaz kao Fiona, Eddie Murphy kao Magarac, Rupert Everett kao Princ Šarmer te Antonio Banderas kao Mačak u Čizmama.


Boško Picula

Vijenac 344

344 - 10. svibnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak