Vijenac 339

Glazba

IZ SVIJETA OPERE

Zanosna Manon

Zanosna Manon

Najuspjelija opera Julesa Masseneta Manon premijerno će 3. ožujka biti izvedena na pozornici Bečke državne opere. Za predstavu vlada veliko zanimanje, jer nas-lovnu ulogu tumači Ana Netrebko, koja je u kratko vrijeme osvojila bečku opernu publiku i postala velika miljenica. Ruska sopranistica manekenskoga stasa završila je petrogradski konzervatorij. Debitirala je u Operi u San Franciscu kao Ljudmila u Glinkinu Ruslanu i Ljudmili. U travnju 2003. predstavila se u Beču kao Violetta u Traviati. Zatim je pjevala Donnu Annu u Don Giovanniju, Adinu u Ljubavnom napitku, Juliju u Romeu i Juliji i Aminu u Mjesečarki. Partneri su joj tenor Roberto Alagna kao Des Grieux i bariton Adrian Eröd kao Lescaut. Redatelj je Andrei Serban, dirigent Bertrand de Billy. Premijeru izravno prenosi Hrvatski radio na 3. programu s početkom u 19 sati.

Ravnatelj Bečke državne opere Ioan Holender vodi računa o pjevačima koje publika voli i želi slušati. Veliku pozornost obraća operi za djecu. Predstave za djecu izvode se od 1999. u šatoru postavljenu na terasi Opere, a gleda ih sedam tisuća malih gledatelja svake godine. Bivši bariton Holender vratio se ovih dana na pozornicu u skraćenoj dječjoj verziji Mozartove Čarobne frule. Igrao je ulogu Drveta, a Kraljicu noći pjevala je Ana Durlovski.

Vesela udovica u Osijeku

Nakon uspješnih izvedbi Kneginje čardaša, Grofice Marice, Zemlje smiješka i Šišmiša, u Osijeku se nastavlja dugogodišnja tradicija operete. Dru-gog ožujka na premijeri Vesele udovice Franza Lehara naslovnu ulogu tumači Ljiljana Čokljat. Uspjeh toga djela pro-širio se nakon prai-zvedbe 1905. poput šumskog požara Euro-pom, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Državama. Dirigent je Peter Oschanitzky, redateljica Stephanie Jamnicky. Sudjeluju Damir Baković (barun Zeta), Vesna Baljak i Blanka Tkalčić (Valencienne), Vlaho Ljutić i Davor Radić (Danilo), Predrag Stojić i Ladislav Vrgoč (Camille), Nenad Tudaković (Cascada), a još jedna Hanna Glawari je Sanja Uroić Ljutić.

Gdje su, što rade?

Bariton Miljenko Turk gostuje u Zagrebu

Čakovčanin bariton Miljenko Turk od 2001. stalni je solist Opere u Kölnu. U Hrvatskoj je nedovoljno poznat. Prvi put će se zagrebačkoj publici predstaviti s ulogom Silvija u dvjema izvedbama Leoncavallovih Pagliaccia 10. i 13. ožujka.

Pjevanje je diplomirao 1998. u Grazu i nastavio se usavršavati u Kölnu. Najviše pjeva u Njemačkoj, a gostovao je i u En-gleskoj. U bečkoj Narodnoj operi pjevao je naslovnu ulogu Leharova Grofa Luxemburga i dr. Falkea u Šišmišu. Na Bayreuthskom festivalu sudjelovao je 2004. i 2005. Prošloga ljeta nastupio je u dvjema produkcijama Salzburškoga ljetnog festivala, u Mozartovim operama Lažna vrtlarica i Guska iz Kaira, što su izvedene u okviru projekta izvođenja svih Mozartovih opera. U Operi u Kölnu trenutno tumači Marcella u Puccinijevoj La Boheme. Na početku sezone pjevao je Guglielma u Cosi fan tutte. U svibnju očekuje ga naslovna uloga Brittenova Billyja Budda, a u lipnju uloga Ottokara u Weberovu Strijelcu vilenjaku u bečkoj Narodnoj operi. U Kölnu je dobio Offenbachovu nagradu, a 2002. proglašen je najboljim mladim pjevačem. U zagrebačkim Pagliaccima partneri su mu Janez Lotrič (Canio), Christiane Bösiger (Nedda) te Marko Kobal i Armando Puklavec (Tonio). Dirigira Robert Homen.


Davor Schopf

Vijenac 339

339 - 1. ožujka 2007. | Arhiva

Klikni za povratak