Vijenac 339

Likovne umjetnosti

LIKOVNI GLOBUS

Sederova Lica Beskonačnoga

Sederova Lica Beskonačnoga

Zagreb Više od dvije stotine slika iznimno kvalitetna i dosad neizlagana biblijskog opusa Đure Sedera možete pogledati u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Slikar geste i ekspresije vlastitih doživljaja u središte postavlja prizore iz Kristova života i muke ispreplećući ih s osobnim iskustvom. Kustosica izložbe je Koraljka Jurčec Kos, a Sederove slike, prepune snažna kolorističkog naboja i gestualnosti, možete pogledati do 15. travnja.

Izabela Šimunović u Sofiji

Sofija U Galeriji Sofijski univerzitet u bugarskoj Sofiji otvorena je izložba 3331+1, Slike s početka stoljeća naše umjetnice Izabele Šimunović. Na tim se slikama pojavljuju matrice koje su spona s njezinim ranijim radovima. Njezina je to introspek-tivna slikarska analiza i moment osobnog sučeljavanja s mračnom stranom umjetničkog stvaranja te predstavlja nov i drukčiji smjer njezina umjetničkog kretanja. Prostor je u ovom ciklusu ponajviše apstraktan i referira se na fotografije iz ranoga djetinjstva, dok su boje reducirane.


Sanja Iveković u Göteborgu

Göteborg Izložba naslovljena s General Alert — Selected Works 1974–2007 naše buduće predstavnice na kaselskoj Documenti 12, Sanje Iveković, otvorena je u Konsthallen u Göteborgu. Svojevrsna retrospektiva njezinih radova kreće se od rada Double Life, gdje medijsku sliku žene suprotstavlja slikama iz vla-stitoga fotoalbuma pa do radova unatrag nekoliko godina, gdje se referira na etničko čišćenje te životne uvjete u ženskim skloništima. Kustosi su izložbe, koja traje do 9. travnja, Nataša Ilić i Kathrin Rhomberg. Informacije potražite na

www.konsthallen.goteborg.se.


Vokalno Verbalno

Zagreb U zagrebačkoj se Galeriji SC, od 22. veljače do 4. ožujka, održava međunarodna skupna izložba Vokalno Verbalno. Izložba istražuje uporabu glasa u umjetnosti i razvija se u nizu izložaka umjetnika čiji se radovi na različite načine koriste potencijalima verbalnog i vokalnog. Autorica je koncepta izložbe Lala Raščić, a na izložbi poslušajte radove umjetnika kao što su Chantal Ackermann, Tina Gverović, Indoš, Šejla Kamerić, Kristina Leko, Kalup Linzey, David Maljković, Anri Sala i Kurt Schwitters. Ostale informacije potražite na www.sczg.hr.


De Chirico u Padovi

Padova Do kraja ožujka u padovanskoj Palazzo Zabarella otvorena je velika izložba radova Giorgia De Chirica. Na izložbi se među stotinjak slika mogu vidjeti i radovi koji ili još nisu bili pokazani talijanskoj javnosti ili su prvi put postavljeni nakon Drugoga svjetskog rata. Razvidan je De Chiricov umjetnički razvoj od ranih radova preko metafizičkih slika pa do posljednjih slika. Izložba će nakon Padove, od srpnja do rujna, biti postavljena u Moderna Museet u Stockholmu. Ostalo na www.palazzozabarella.it.


Ana Gezi u Dubravi

Zagreb U Galeriji Vladimir Filakovac u Dubravi otvorena je samostalna izložba slikarice Ane Gezi. Ona slovi kao osvježenje od pretenciozne umjetničke svakodnevice, s malim opusom koji je već na prvi pogled otkrio rasni slikarski talent, realiziran motivom koji u hrvatskom recentnom slikarstvu nije zapravo uopće slikarski iskorišten ni prepoznat. Taj ciklus obilježuje žes-toki realizam kojim slikarica prikazuje pomahnitalo krdo nogometnih navijača, a pojačan je uporabom citata velikih povijesnih kompozicija po uzoru na Goyu, Géricaulta i Ingresa. Izložba se može razgledati do 8. ožujka te na www.ns-dubrava.hr.


Flavin u PdM

München Više od stotinu radova iz svih stvaralačkih razdoblja Amerikanca Dana Flavina postavljeno je u minhenskoj Pinakothek der Moderne. U suradnji s Dia Art Foundation iz New Yorka izloženi su rani radovi poput Icons, ali i velike neonske instalacije i brojni crteži. Naglasak će biti na rekonstrukciji radova koje je Flavin izlagao u Münchenu prije više od trideset godina u Galerie Heiner Friedrich. Izložba Dana Flavina otvorena je sve do početka ožujka te na internetskoj stranici www.pinakothek.de.


Marko Kružić

Vijenac 339

339 - 1. ožujka 2007. | Arhiva

Klikni za povratak