Vijenac 296

Multimedija

Kultura na internetu: www.dancefestivalcroatia.com

Od plesa do cirkuserije

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Kultura na internetu: www.dancefestivalcroatia.com

Od plesa do cirkuserije


Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat


Godine 2000. Snježana Abramović, plesačica, koreografkinja i producentica Zagrebačkoga plesnog ansambla, pokrenula je Festival plesa i neverbalnog teatra u Svetvničentu, šarmantnom renesansnom gradiću u središnjoj Istri, čiji trg, kaštel i ulice potkraj srpnja svake godine postanu pozornica na kojoj umjetnici iz različitih dijelova svijeta predstavljaju radove u rasponu od klasičnoga plesnog teatra preko multimedijalnih kazališnih predstava do uličnog teatra i cirkuserije, a nerijetko im se pridruže i vizualni umjetnici te performeri. Takva otvorena forma festivala omogućava publici susret sa, u Hrvatskoj još relativno nepoznatim, a istodobno vrlo atraktivnim, oblicima izražavanja. Uz šaroliki festivalski program svake se godine nudi i off-program: radionice plesa, mime i performansa, likovne intervencije u prostoru te izrada maski, od kojih svaka ima javnu završnu prezentaciju za trajanja festivala.

Prošlogodišnji festival bio je, sudeći po kritikama, vrlo uspješan, a to će zasigurno potaknuti ljubitelje plesa i brojne znatiželjnike koji se odmaraju na području sjevernoga Jadrana da se zapute put Svetvinčenta i ovoga ljeta. Najjednostavniji način informiranja ostaje jasno internet.

Naslovnica dvojezičnih (hrvatski/engleski) internetskih stranica Festivala, na kojoj su friške vijesti iz 2004, potaknut će mnoge da se u nedoumici zapitaju nije li riječ o prošlogodišnjem izdanju stranica. Bolji poznavatelji povijesti Festivala po rednom broju šest zaključit će da je riječ o ovogodišnjim stranicama, dok ostali to sa sigurnošću mogu znati tek nakon što saznaju godinu osnutka Festivala iz teksta u rubrici Festival. Na razini ideje ispravna odluka da se na naslovnici nađe rubrika Vijesti u praksi se pokazala nepraktičnom i trebalo bi je zamijeniti, primjerice riječima dobrodošlice. Pohvalno je da na stranici postoji dvadesetak kvalitetnih fotografija iz predstava s prošlih Festivala, no trebalo bi ih potpisati kako bi svi znali o kojim je izvođačima riječ. Najbolji dio stranice je Program, koji (nažalost bez fotografija) kvalitetno predstavlja izvođače i projekte. Sandra Cekol

Vijenac 296

296 - 7. srpnja 2005. | Arhiva

Klikni za povratak