Vijenac 252

Matica hrvatska

In memoriam Nenad Valentin Borozan

Odlazak pjesnika vedrine

Dvadeset i prvoga listopada iznenada nas je napustio hrvatski pjesnik Nenad Valentin Borozan.

In memoriam Nenad Valentin Borozan

Odlazak pjesnika vedrine

Dvadeset i prvoga listopada iznenada nas je napustio hrvatski pjesnik Nenad Valentin Borozan.

Nenad Valentin Borozan rođen je 1949. u Mostaru, gdje je 1975. završio Pedagošku akademiju. Objavio je knjige pjesama: Osipalo se proljeće (Metković, 1971), Sudbine i bezbrižja (Mostar, 1985), Put do dana (Mostar, 1980), Boj i svjedokinja (Mostar, 1985), Oštrica stud (Mostar, 1987), Svir po sjenama (Mostar, 1995), Molitva s anđelom (Mostar, 1998), Lišće, teret od zrcala (Zagreb, 2002). Poeziju, prozu, književne kritike i razgovore objavljivao je na radiju i televiziji te u tridesetak listova i časopisa: »Forum«, »Hrvatsko slovo«, »Književna Rijeka«, »Marulić«, »Horizont«, »Tomislav«, »Mogućnosti«, »Motrišta«, »Hrvatska misao«, »Osvit«. Njegove pjesme prevođene su na njemački, francuski, slovenski, albanski, bugarski i turski. Sudjelovao je na brojnim književnim večerima i manifestacijama u Mostaru, Zagrebu, Splitu, Vukovaru, Rijeci, Puli, Vrgorcu, Podstrani, Kninu, Dubrovniku, Remscheidu, Bruxellesu...

Uvršten je u antologije i panorame hrvatskoga pjesništva.

Nenad Valentin Borozan bio je član Matice hrvatske, Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Herceg-Bosne, Hrvatskoga novinarskog društva i Udruge hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini.

Za knjigu Lišće, teret od zrcala (Ceres, Zagreb, 2002) prošle je godine dobio književnu nagradu Antun Branko ŠimićDruštva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, a ove godine nagradu Društva hrvatskih književnika Jurini jablanovi, nagradu za promicanje hrvatske riječi, koja mu je trebala biti svečano predana u studenome.

Vedrina i maštovitost kojom je pratio rad i stvaralaštvo Matice hrvatske njegov je dar Mostaru, Herceg-Bosni i sveukupnoj hrvatskoj kulturi. Na tome mu zahvaljujemo.

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak