Vijenac 240

Glazba

CD klasika: Pontanima, Bosanski Te Deum

Zvuk zbližavanja

CD klasika: Pontanima, Bosanski Te Deum

Zvuk zbližavanja

U nas se u obično zna veoma malo o produkcijama nosača zvuka u Bosni i Hercegovini. Zbog toga predstavljanje kompaktne ploče Bosanski Te Deum može biti zanimljivo makar onom sve tanjem sloju hrvatske kulturne javnosti koji pokazuje interes za nosače zvuka ozbiljnoglazbenoga sadržaja. CD o kojem je riječ pojavio se još 1999. kao rezultat zajedništva profesionalnoga rada, dobre volje i želje da se svijetu predstavi posebnost bosanske kulture, koja, ma kako to zvučalo paradoksalno, postoji i živi od različitosti u nju utkanih kultura.

Misija glazbe

Više kulturnih akcija prethodilo je nastanku spomenutog djela i njegova diskografskog zapisa. Godine 1996. u Sarajevu je, kao jedan od projekata Interreligijske službe, osnovan zbor Pontanima. Osnovali su ga ljudi s vjerom u misiju glazbe kao duhovne vrijednosti koja može pomoći u prevladavanju raskola i tragičnih posljedica rata na bosansko-hercegovačkom prostoru. Afirmacija religijske glazbe i duhovnih vrijednosti bila je od osnutka put i svrha te umjetničke udruge.

Zbor Pontanima sastavljen od odličnih pjevača do danas je, osim nastupa u Sarajevu i drugim gradovima Bosne, gostovao u Austriji, Hrvatskoj i Italiji, a specifičnost su njegova djelovanja i koncertne molitve u svrhu pomirenja i interreligijskog zbližavanja. Zato zbor nastupa u kršćanskim, islamskim i drugim religijskim zajednicama. Prihvaćena koncepcija maksimalne duhovne tolerancije razlogom je da zbor Pontanima uživa ugled umjetničkog ansambla koji na planu njegovanja duhovnog zajedništva među ljudima istinski pridonosi poboljšanju kvalitete života u današnjoj BiH.

U takvu kontekstu još je razumljivija važnost djelovanja zbora Pontanima i skladbe Bosanski Te Deum Marija Katavića, čiju je izvedbu organizirala Interreligijska služba Oči u oči iz Sarajeva. Financijsku pripomoć pružili su, među ostalim, Christian Aid, American Friends Service Commitee i UNESCO. Izvedba zabilježena na CD-u zapravo je snimka koncerta iz Sarajeva 19. prosinca 1999. Uz mješoviti zbor Pontanima pod ravnanjem Josipa Katavića nastupili su orkestar Arion, vokalni solisti, mezzosopranistica Zdenka Kužatko, tenor Jasmin Bašić, bas Mirza Alijagić te recitatorica Nada Đurevska.

Religijske tradicije

Trinaest kraćih stavaka skladbe obuhvaća tekstove uzete iz kršćanske zahvalnice Te Deum (čiji najstariji dijelovi potječu iz drugog stoljeća), islamske tradicionalne molitve, molitve Ujedinjenih naroda, Pjesme stvorenja Franje Asiškog, te iz pravoslavnih, židovskih i indijskih liturgijskih tekstova. Glazbeni govor Marija Katavića, slijedeći glazbena obilježja pojedinih religijskih tradicija, oblikovan je iz prepoznatljivo raznorodnih segmenata u kompaktnu cjelinu. Kvaliteta izvođenja, posebice zborskih ulomaka, čini tu izvedbu vrlo dojmljivom.

Kompaktna ploča Bosanski Te Deum diskografsko je izdanje povijesne i umjetničke važnosti, svojevrstan dokument vremena, a u glazbenom pogledu i vrlo apartno ostvarenje neosporne umjetničke uvjerljivosti. Izdanje obuhvaća i popratnu knjižicu sa svim uglazbljenim tekstovima na izvorniku i u engleskom prijevodu, odgovarajuće tekstove (također dvojezično) o autoru i djelu te popis članova zbora i orkestra koji sudjeluju u izvedbi. Autor bukleta Ivo Markovićujedno je i glazbeni producent vrlo korektne snimke koncerta, koju je kao tonmajstor potpisao Admir Džulanđić.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak