Vijenac 160

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNIGLOBUS

Treći FAKI®

Niskobudžetni, treći po redu Festival alternativnog kazališnog izričaja — FAKI® ove godine održat će se u Zagrebu, od 29. travnja do 6. svibnja, u organizaciji Autonomne tvornice kulture — ATTACK!. Za razliku od prošla dva, ovaj put organizatori su se fokusirali na manji broj grupa, a kratki performansi mahom su zamijenjeni duljim formama — predstavama. Na FAKI-ju će nastupiti: Burka (Samobor), Handycapt theatre (Split), Regina Trinajstić (Zagreb), Minx grill (Velika Britanija), Nezavisni teatar Barake (Kutina), Oberju (ex-Yu), Pantomime theatre Starry frigate (Moldavija), Pozorište šešira (Beograd, Jugoslavija), Politehnička škola u Keswicku (Istra), Theatre de femmes (Zagreb), Thad (Zadar) i Jan Becele (Celje, Slovenija), koji će svoj multimedijalni performans završiti cjelonoćnim drum'n'bass partyjem, a predstavit će se i popularna žonglerska grupa Nova loža lude mame.

Novost na Festivalu popratni je program raznih medijskih izraza, uglavnom vezanih uz kazalište. Robert Franciszty postavit će autorsku izložbu, Goran Sergej Pristaš prikazati dva filma: Tijelo i prostor i Zašto se alternativa boji plesa u organizaciji »Frakcije«, a Ivana Sajko moderirat će okrugli stol na temu Institucije i alternativa. Pantomimski teatar iz Moldavije trebao bi održati kraću radionicu iz pantomimskoga pokreta. Kao i uvijek možemo očekivati nekoliko ad hoc performansa. Kraj svakog dana obilježit će Festivalski klub. Magazin »Frakcija« popratit će FAKI na dvije stranice časopisa, a najbolju predstavu po njihovu izboru snimit će videokamerama, umnožiti i poslati na nekoliko adresa međunarodnih kazališnih festivala. Tri performansa s FAKI-ja, po izboru organizatora, činit će jedan dan ovogodišnjega Eurokaza. Otvorenje Festivala, u novim Attackovim prostorijama, u bivšoj tvornici Jedinstvo na Savskom nasipu, bit će i ponovni službeni početak rada Kluba Autonomne tvornice kulture — ATTACK.

Oliver Sertić

Živuće slike

Pariz Francuski redatelj Robert Hossein, koji je postao slavan režirajući velike spektakle koji na brechtovski izravan način govore o nacionalnim i civilizacijskim mitovima (Jadnici, Čovjek koji je rekao ne — glavni lik je Charles de Gaulle, Marie Antoinette), po treći put postavlja i priču o Isusu. Nakon Un homme nommé Jésus (1983) i Jésus était son nom (1991), predstava koje je vidjelo oko milijun gledatelja, redatelj je početkom travnja u Palais des sports postavio Jésus la Résurrection. Tekst za predstavu živućih slika (jer glumci ne govore, nego to čini redateljev glas u offu), koja pojedine dijelove Isusova života i njegov odnos s narodom često prikazuje na kontroverzan i provokativan način, napisao je prema Evanđeljima Alain Decaux, a u naslovnoj ulozi pojavljuje se Georges Ischenko.

Brook u Torontu

Toronto Od 10. do 30. travnja kanadski bijenalni festival The World Stage doživjet će osmo izdanje. Festival otvara britanski Royal National Theatre s Orestijama u adaptaciji Teda Hughesa, a tijekom dvadeset dana na pozornicama Toronta, osim Engleza, igrat će i gosti iz Njemačke, Francuske, Rusije, Irske i s Kube. Njemačka predstava Fire In The Head vrućih talenata, pisca Mariusa von Mayenburga i redatelja Thomasa Ostermeiera, na festivalu će imati sjevernoameričku praizvedbu. Organizatori su posebno ponosni što će nakon trideset godina u Torontu ponovno gostovati glasoviti Peter Brook, ovoga puta s produkcijom The Suit nastaloj u njegovoj francuskoj radionici Centre International de Créations Théâtrales. Najbrojnije će dakako biti predstave domaćina koji su na festival doveli slavne šekspirijanske kanadske glumce Williama Hutta i Johna Nevilla (igrat će Beckettovu monodramu Krapova posljednja vrpca), a komad nagrađivane autorice Anne-Marie MacDonald Anything That Moves imat će 27. travnja svoju svjetsku premijeru.

Shakespeare in Shoreditch

West End Poznati engleski filmski glumac Ralph Finnes (Shindlerova lista, Engleski pacijent, Kviz, Kraj ljubavne priče) nakon tri godine napokon se vraća u London kako bi ponovno zaigrao velike dramske uloge u kazalištu. Nakon što je za Hamleta 1995. dobio nagrade Tony i New York Drama Desk Best Actor Award, Finnes će ovaj put igrati naslovne uloge u Shakespeareovim komadima Richard II i Koriolan. Oba komada, kao i Hamleta, režira Jonathan Kent, a glavne sporedne uloge u oba komada (Bolingbrokea i Tullusa Aufidiusa) tumači Linus Roache. Projekt je nazvan Shakespeare in Shoreditch jer su za mjesto odigravanja obiju predstava izabrani ruševni prostori Gainsborough Film Studiosa u istoimenoj četvrti istočnog Londona. Ove filmske studije, zatvorene prije pedesetak godina, koristio je i Hitchcock (The Lady Vanishes), a dok ih se ne preuredi u luksuzne stanove kako je planirano, izvrsno će poslužiti kao ljetna pozornica. Richard II će ondje igrati od 12. travnja do 5. augusta, dok će Koriolan (pred)premijerno biti izveden 14. lipnja i igrat će također do početka kolovoza.

Broadway Autor off-broadwayskog hita Dinner with Friends Donald Margulies, napokon je, nakon dvije bezuspješne nominacije, dobio Pulitzerovu nagradu za najbolje dramsko djelo. Prema autorovim najavama (iako spomenute kuće nisu još potvrdile) komad bi iduće sezone trebao biti postavljen u Alliance Theatreu u Atlanti i u kalifornijskom Berkley Repertory Theatreu, a razgovara se i o londonskoj produkciji. I dok se očekuje potvrda nagađanja, predstava nesmetano i s velikim uspjehom igra u Variety Arts Theatreu. U gorkoj komediji o dva bračna para čiji se odnosi neprestano mijenjaju glavne uloge igraju Matthew Arkin i Lisa Emery kao Gabe i Karen te Julie White i Kevin Kliner kao Beth i Tom, a redatelj je Neil Patel.

Riječka fešta

Rijeka Festival malih scena koji će se u Rijeci održati od 3. do 11. svibnja ove godine, prema izboru Jasena Boke, pokazat će uz domaće produkcije i pet inozemnih. Tako će 4. svibnja gostovati Primorsko dramsko gledališče iz Nove Gorice s Hamletom u režiji Vite Taufera, 5. svibnja Zijah Sokolović odigrat će svoj CABAres, CABArei, 6. svibnja na repertoaru festivala je Teatar Provisorum i Kompanija Teatr iz Lublina u Poljskoj, 9. svibnja Suspect Culture iz Glasgowa pokazat će Riječanima dramu Davida Griega Mainstream, a posljednji dan Festivala 11. svibnja Teatar Na Taganke iz Moskve prikazat će Shakespeareove Kronike u režiji Jurija Ljubimova.

U domaćoj su se selekciji našle predstave Alma Mahler Teatra &TD, Hodač riječkoga Traffika, Grad u gradu dvojca Jelčić/Rajković, Kajin i Abel Gradskog kazališta mladih iz Splita, Istok Teatra EXIT, Kraljevo riječkoga HNK u režiji Vite Taufera, Marlene HNK iz Splita, kao i predstava sisačke Daske Čekajući kruh.

Erika Šarić

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak