Ogranak Matice hrvatske u Umagu - izvješća

Preminuo Stelio Prodan, dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Umagu

slika

U 81. godini života umro je Stelio Prodan, dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Umagu. Nakon završetka klasične gimnazije, u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu. Po dolasku u Umag 1960. bavio se šahom. Svestran, počeo se baviti i rukometom, sportom koji je proslavio Umag. Uključio se u rukometnu grupu Veteran, a 1962. imenovan je tajnikom sportskog društva Istra auto-turist. U Rukometnom klub Umag, s Linom Červarom, visoko je podigao razinu kvalitete, vinuvši ga, pod imenom Istraturist, u sam vrh – prvu ligu Jugoslavije. Bio je nositelj umaške životnosti rukometa kao sportski direktor i kao član najužeg vodstva Hrvatskoga rukometnog saveza u doba najvećih sportskih uspjeha. Umag je afirmirao i organizacijom svjetski poznata Kupa veterana, koji je tijekom trideset i dvije godine ugostio mnoge svjetski poznate rukometaše. Ovjekovječenju tog vremena pridonio je kao urednik monografijeRukometni Kup veterana. S ljubavlju je pratio sportski svijet i artikulirao njegove pulsacije kao sportski dopisnik u Glasu IstreNovom listu i Sportskim novostima.

Uz dinamičan sportski život bio je svjestan i posvemašnje važnosti kulture i baštine. Povezanost prošlosti s trajnim usmjerenjem prema budućnosti prepoznao je u kulturnom djelovanju Matice hrvatske pa je 1968. s umaškim književnikom Ivom Balentovićem osnovao Ogranak Matice hrvatske u Umagu. Polustoljetnim djelovanjem u Ogranku ostavio je neizbrisiv trag, oplemenjujući Maticu ponajviše izdavačkom djelatnošću. Kulturna zbivanja s područja Bujštine prikazivao je i uređivao u zbornikuBujština, koji je pokrenuo. Ostat će zapamćen i velik znanstveni skup jezikoslovaca i povjesničara Istra u 20. stoljeću, koji je organizirao 2008, a koji je obogatio Bujštinu dubljim razumijevanjem njezinih kulturnih i povijesnih odrednica. Uredio je i ediciju o životu i djelu Ive Balentovića popraćenu znanstvenim skupom.

Živio je ljubav prema riječi osluškujući je u životnosti sporta i u dubinama prošlosti. Širio ju je svojim Umagom i Istrom, odakle je odzvanjala po cijeloj Hrvatskoj. Zadužio je sav taj prostor proževši ga svojim djelovanjem. U Matici hrvatskoj ostat će zapamćen po posvećenosti ostvarivanju njezinih ciljeva, kao onaj koji je svojim primjerom svjedočio da svaka kap sudjeluje u stvaranju duge boljega svijeta.

(Ida Hitrec)

Izvor: Vijenac, br. 581Ogranci

Arhiva