Ogranak Matice hrvatske u Sisku - knjige

Slavko Jendričko

Strieglovi hologrami

"Izuzmemo li povremene izbore iz opusa i inozemna izdanja, Striglovi hologrami dvadeseta su zbirka poezije Slavka Jendrička. Zavidna je to produktivnost, ali treba imati na umu da se radi o gotovo pola stoljeća književnog stvaralaštva u kojemu skoro da i nije bilo odstupanja iz poezije.
Danas klasična figura hrvatskog književnog postmoderniteta s aurom pjesničkog barda, Slavko Jendričko vrlo je rano, već 1970-ih, postao jedan od cjenjenijih i kritički hvaljenijih generacijskih pjesnika i predstavnika tzv. semantičkog konkretizma.
Strieglovi hologrami prvotno su objavljivani na virtualnoj društvenoj mreži, ali u kojima se ipak ne vidi snažniji utjecaj virtualnog okružja. U ovoj se zbirci autor okreće igrivosti jezika prirode i nešto komornijem ugođaju jezika slikarstva. Pri tome on uzima slike velikoga sisačkog akvarelista Slave Striegla kao moguće referentne točke ili polazišta, oko kojih će subjekt isplesti tekst o određenom događaju, impresiji ili cijelom nizu njih, sažetih u jedinstvenu cjelinu šamanskog, mjestimice i fantazmagoričkog doživljaja svijeta..."
- Davor Ivankovac, iz Pogovora

Strieglovi hologrami

Arhiva

Klikni za povratak