Ogranak Matice hrvatske u Sisku - knjige

Slavko Jendričko

Magijsko zatvaranje krugova

“Nova knjiga poezije Slavka Jendrička naslovom najavljuje okončanje pjesničkog projekta-trilogije iz godine 2017, započetog Striglovim hologramima i nastavljenog Crnim krugovima. Time bi ta cjelina trebala biti objedinjena i s tematsko-motivskog, te projektnog gledišta, završena/zaokružena. Možda čak i stegnuta u čvor.
Dakako, bio bi to za Jendrička prepoznatljivi, strukturno izraženi Ja. Donekle i jest tako, mada će se to
magijsko zatvaranje krugova metonimijski proširiti na Jendričkov “krug opusa” u cjelini, njegovo životno djelo, kako će pozorno čitanje pokazati. Ciklus obilježava opori sarkazam i sudari sa stvarnošću nenadano osamljenog protagonista, koji odvajajući se od drugih, odvaja se i od dotadašnjeg sebe.
Zbirku u cjelosti obilježava to kasnoživotno svođenje računa sa samim sobom i okolinom, te potreba da se stvari dovedu do kraja, zaokruže. Podijeljena je u tri numerirana i naslovljena ciklusa -
Iz nigdje u ovdje, Okno, Razdaljina, te kratki završni Epilog, koji na svoj način i iz određenog kuta reflektiraju uvodno naznačenu tematsko-motivsku matricu.
Ovom dojmljivom i po mnogočemu znakovitom knjigom Slavko Jendričko dao je svoj pjesnički obol literaturi o starenju i okonča(va)nju svega. Tri kraja ukrižala su se u jednom, spetljala u teško razmrsivi čvor, kao autor, subjekt i tekst. Krugovi se tako doista - magijski zatvaraju.”
- Davor Ivankovac

Magijsko zatvaranje krugova

Arhiva

Klikni za povratak