Ogranak Matice hrvatske u Petrinji - knjige

Ivan Rizmaul

Spomenar baštine petrinjske

"Kao i prethodna knjiga Ivana Rizmaula Blagdan i svagdan petrinjski i ovo djelo, krećući se između znanstvene istraživačke metode i popularne namjene izmiče jednostranom svrstavanju u određenu izdavačku vrstu. Nisu to samo zapisi etnoloških istraživanja, kao što nisu niti samo romansirane reportaže po događanjima iz prošlih vremena. Život je to minulih vremena uhvaćen u izboru i zapisu autora, koji ga osjeća u njegovim karakterističnim pulsiranjima.
Običaji spadaju u nematerijalnu baštinu. Na baštinu uopće, pa i na nematerijalnu, gledamo kao na opredmećenje nacionalne vjerodostojnosti, kao jedan od nužnih uvjeta duhovnog opstanka. Oni među nama, koji se mogu sjećati razdoblja početka nove države Jugoslavije, nakon završetka II. svjetskog rata, prisjetit će se da su Hrvati Petrinje u tom vremenu izgubili i sadašnjost i neposrednu budućnost nastupajućih godina. U tom vremenu nakon "preokreta" ostala nam je za dugo samo zatomljena baštinjena prošlost, i na prošlosti baštine gradili smo poruke projicirane u budućnost sanjane Domovine.
Knjigom Spomenar baštine petrinjske autor nam je otvorio mikrokozmos petrinjskog običajnog življenja, koji se tako očituje kao jedan od nukleusa središnjeg životnog prostora."
- Davor Salopek, iz Proslova

Autori

Spomenar baštine petrinjske

Arhiva

Klikni za povratak