Ogranak Matice hrvatske u Osijeku - knjige

Darko Baltazar Kovačević

ESSEKEROVO O-GLEDALO

Osječka kronika 1996 – 1998

Darko Kovačević rođen je 24. srpnja 1956. u Osijeku, a novinar je postao 1987., otkada radi u Glasu Slavonije. Essekerovo O-Gledalo prve su mu ukoričine riječi. 

"U ovoj su knjizi na jednom mjestu tjedne kolumne, svih 128, koje sam napisao i objavio na regionalnoj stranici Slavonija u dnevnom listu Slobodna Dalmacija od 14. travnja 1996. do 12. listopada 1998. O-Gledalo je karakterizirala stalna tema. Bio je to Osijek u proteklih sedam dana. Bilo je tu politike, gospodarstva, kulture, sporta i svega zanimljivog što se događalo u gradu. U ogledalu (ili zrcalu) ogleda se ili zrcali sve što se pred njim nađe. Tako i osječki događaji u mom O-Gledalu. A sam sam si tumačio i da sam ja neko “osječko gledalo” ili čovjek koji gleda i zapisuje. Kao neki gradski kroničar. Potpis je bio logičan – Esseker. Dakle, bilo koji građanin Osijeka koji zapaža i zapisuje, kritizira ili, šaljivo, možda ponekad i cinično, komentira."

Autor o knjizi

Jedno je sigurno – težnja ove knjige koja pripada dokumentarističko – publicističkom žanru i jest, ponovnim objavljivanjem rasutih tekstova zaustaviti vrijeme. 
Male osobne priče na svoj originalan način bilježe odabrane detalje iz života jednog grada, njegovih novina i jednoga autora.

iz recenzije Helene Sablić Tomić

ESSEKEROVO O-GLEDALO

Arhiva

Klikni za povratak