Ogranak Matice hrvatske u Orebiću - izvješća

Kulturno ljeto u Ogranku Matice hrvatske u Orebiću

Ogranak Matice hrvatske u Orebiću ključni je pelješki medijator umjetnosti, znanosti, obrazovanja i kulture još od osnutka 1990, pod vodstvom likovnog umjetnika i pedagoga Iva Maričića Đanija. Nudeći prostor za aktivan društveni angažman i polemiku lokalnoga stanovništva s njegovim kulturnim i povijesnim nasljeđem, Ogranak daje priliku mladima za neformalno obrazovanje i dodatnu edukaciju izvan okvira školskog odgoja, odgovarajući na njihove potrebe za kreativnim eksperimentima u sferi umjetnosti i znanosti i na taj način uspostavlja temelje kulturnog turizma.

slika

Ovogodišnji je program rada uspostavljen u suradnji s drugim organizacijama i kulturnim udruženjima. Filmska je umjetnost promovirana kroz program Kino Mediteran sa svrhom revitalizacije kina u malim mjestima u Hrvatskoj, oživljavanja kinodvorana i dovođenja filmskih programa u manje sredine, gdje su kina odavno zatvorena. Filmske su projekcije krenule u veljači 2016. u dvorani Općine Orebić, koja je poslužila u svrhu kinodvorane, dok su ljetne projekcije pod zvijezdama održavane u vrtnom prostoru kapetanske kuće Šunj-Vekarić u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je Ogranku dopustila da to povijesno zdanje bude ljetno kino koje su građani čekali trideset godina.

U suradnji sa zagrebačkim Restartom na proljeće je pokrenuta revija obrazovnih dokumentaraca posvećenih djeci i mladima, gdje se putem dokumentarnoga filma na suvremen način pokušavaju kontekstualizirati teme poput obrazovnoga sustava ili ovisnosti o internetu. Važan je projekt Priče iz davnine međunarodnog karaktera pod vodstvom Helene Bulaje Madunić i osam neovisnih timova suradnika i autora iz cijelog svijeta (Australija, Njemačka, Francuska, SAD, Kanada, Engleska, Škotska...). Svaki od osam timova prenio je po jednu bajku iz slavne zbirke najpoznatije hrvatske spisateljice bajki Ivane Brlić Mažuranić u digitalni svijet i tako su nastali animirani filmovi koji su prikazivani orebićkim školarcima, a u organizaciji Ogranka prikazani su i na otoku Mljetu. Pored filmskog sadržaja, predavanja, izložbi Ogranak je vjerni zastupnik promocije uspješnih inicijativa iz različiti područja. Članovi su tako potpomogli organizaciju novopokrenute inicijative Slow Food Pelješac, koja se zalaže za novu gastronomiju kao slobodu izbora, edukaciju i multidisciplinaran pristup hrani. Ogranak organizira i razne edukacije, kao onu potpredsjednice Ogranka Marije Roglić, za uvod u provođenje Erasmusa – EU-projekata namijenjenih mladima.

Dani Kulture Orebić 2016. u organizaciji Ogranka započeli su početkom srpnja i odvijali su se na tri znakovite lokacije: u dvorani Općine Orebić koju smo koristili kao prostor likovne galerije, crkvi Anuncijata kao prostoru za koncerte klasične glazbe i za izložbe i u vrtnome prostoru stare kapetanske kuće Šunj-Vekarić.

Manifestacija je otvorena izložbom Damiana Nenadića Izvor, gdje su, osim fotografija, bile prezentirane i instalacije, a audiokomponenta u gotovo sakralno-mističnom tonu najavljivala je atmosferičnost izložbe. Grupnom izložbom Naslikaj mi miris predstavili su se lokalni umjetnici fotografi Milan Tolj i Ivica Trojanović, a samostalno se predstavio fotograf Pero Poljanić izložbom fotografija U plamenu, svojevrsnom odom poluotoku Pelješcu koji je preživio prošlogodišnji požar. Izložbom Otok predstavila se lokalna amaterska slikarica Vasiljka Roso.

Od međunarodnih suradnji vizualno je fascinantno iskustvo ponudio glazbeni teatar i recital Savršeni metak u stomak sarajevskog dua; umjetnika Nedima Zlatara, poznatijeg kao Basheskia, i Lea Šarića, opernog pjevača umjetničkog imena Edward EQ, koji su uglazbili poeziju Mehmeda Begića. Posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu Nijedan trag ne obećava put istaknutoga konceptualnog umjetnika iz Sarajeva Bojana Stojčića. Početak rujna obilježila je glazba dvaju zagrebačkih violinista Karla Fia i Mislava Pavlina u crkvi Anuncijata i izložba zagrebačke umjetnice Dženise Pecotić pod nazivom Tajnovitosti. Treća međunarodna likovna kolonija u Orebiću i suradnja Ogranka s Udrugom likovnih umjetnika Pelješac zatvorila je vrata ljetnoga kulturnog programa 24. rujna izložbom akademskog slikara Josipa Škerlja.

(Tina Bikić)

Izvor: Vijenac, br. 590Ogranci

Arhiva