Ogranak Matice hrvatske u Orahovici - knjige

Ive Mažuran

ORAHOVICA 1228-2008.

Srednjovjekovna trvđava, utvrđeni dvor, trgovište i grad

"Ispod padina Krndije smjestilo se prastaro naselje i posjed po imenu Orahovica, u mađarskom izgovoru Raholcza i slično, Okruženo bujnim zelenikom. Popne li se uz padinu oko stotinjak metara, sve se pretvara u čaroliju raslinja i prostora koji se proteže unedogled. Stigne li se do 374. metra nadmorske visine, zastaje dah od goleme kamene i ruševne građevine sagrađene na strmoj stijeni.
Njezin tvorac i graditelj znalački je odabrao mjesto gradnje koje se doima kao orlovo gnijezdo. Za bistra i sunčana vremena odatle se lako moglo uočiti što se zbiva ili kreće na velikom dijelu slavonske Podravine. Sa jugozapadne strane u brdskom dijelu ništa zapravo nije ni moglo proći nezapaženo. Odabrani smještaj građevine opasane zaštitnim zidom bio je sam po sebi visoki stupanj sigurnosti od vojnih ili nekih drugih neprijateljskih napada.
Gdje je početak i tko je zapravo prvi počeo graditi malo utvrđenje i pretvoriti ga u golemi utvrđeni feudalni dvor i kada, pitanje je bez odgovora. O vrsnom graditelju i njegovim izvođačima radova također ni riječi, kao ni imenu osobe toliko moćne da se mogla upustiti u gradnju tako velikoga zdanja, koje će posve zasjeniti naselje Orahovicu."
- iz Predgovora

Autori

ORAHOVICA 1228-2008.

Arhiva

Klikni za povratak