Ogranak Matice hrvatske u Kolanu - knjige

Ivo Oštarić

Stani otoka Paga

Od prapovijesti do danas

"Pastirske stane na otoku Pagu velikim dijelom nalazimo na mjestima gdje su oni bili u davnom prapovijesnom vremenu, za rimske vladavine u našim krajevima te u srednjovjekovno doba, a neki su u funkciji i danas. U prapovijesnom razdoblju govorimo o Liburnima koji žive na prostoru od Istre do rijeke Krke, no u razdoblju rimske vladavine oni su dominantno, ali sada romanizirano stanovništvo.
U neposrednoj blizini takvih stana nailazi se i na brojne kamene gomile. Moguće je da sve te gomile i ne pripadaju prapovijesti, ali svakako pripadaju onom stanovništvu koje je nastavilo i dalje živjeti na ovom otoku u kontinuitetu.
Pastirski stanovi su bili vrlo važan čimbenik opstanka života na otoku Pagu, a vjerojatno i na drugim otocima duž cijele hrvatske obale. Mjesta gdje su građeni stanovi pomno su birana i u prapovijesno doba, a i u novijim vremenima.

Ovim uratkom o pastirskim stanovima otoka Paga i pripadajućih mu otoka Skrde i Mauna od prapovijesti do danas autor pokušava prikazati neke do sada nepoznate životne prilike u davnim i bližim vremenima koje do danas nisu bile poznate ni domaćem stanovništvu, a ni stručnoj znanstvenoj javnosti.

- Bez istine i poznavanja svoje povijesti počet ćemo se gubiti u sadašnjosti, a budućnost će nam biti vrlo neizvjesna."

Autori

Stani otoka Paga

Arhiva

Klikni za povratak