Ogranak Matice hrvatske u Bujama - knjige

Mladen Juvenal Milohanić

Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini

Urednik: Vitomir Jadrejčić

Predgovor: akademik Josip Bratulić

Područje Bujštine (danas gradovi Umag, Novigrad i Buje, te općine Oprtalj, Brtonigla i Grožnjan) bogato je glagoljskim zapisima, koji su objedninjeni u ovoj knjizi, a otkriveni su i do sada nepoznati zapisi. Prvi su puta u knjizi predstavljena dva kamena glagoljska natpisa koji su se, prema podacima iz knjige Glagoljski natpisi akademika Branka Fučića, smatrali izgubljenima.

Knjiga sadrži dokumentirano objedinjene i prikazane sačuvane glagoljske natpise na kamenu, grafite na freskama, zapise u župnim matičnim knjigama i sačuvane liturgijske knjige pisane glagoljicom i na šćavetu u periodu od XV. do XVII. stoljeća na Bujštini. 

Autor  vlč. Mladen Juvenal Milohanić, tijekom svog dugogodišnjeg pastoralnog i znanstvenog rada, te službovanja na Bujštini, sakupljao je glagoljsko gradivo, motiviran željom da se istraži i sačuva postojeća glagoljska baština tog kraja.

Osim povijesnih, kulturnih i sakralnih podataka na natpisima i zapisima kroz knjigu je prikazana i njihova estetska zanimljivost zaslugom autora fotografija Slađanka Dragojevića i autora likovnog oblikovanja knjige Eugena Borovskog.

Knjiga sadrži i zemljovid s oznakama lokacija predstavljenih natpisa i zapisa.

Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini

Arhiva

Klikni za povratak