Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - knjige

Anita Martinac

Od Franje do Franje

"Roman Od Franje do Franje još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane „Medaljon“ (2015) i „Posljednji“ (2016). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i u Vinkovcima, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer.
Već prepoznatljiva po svome stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća na hrvatskom tlu kroz obitelj Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj život glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prateći vrijeme i političku situaciju kroz povjesne činjenice, uz bogat književni izričaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, očarala mirom i vedrinom.
Ovo djelo nije samo roman, već prvenstveno povijesno djelo, dokument, koje na primjeru jedne obitelji nevjerojatnom realnošću oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro–ugarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Oslikavajući oskudicu suncem spržene Hercegovine Anita Martinac daje nevjerojatno plastičnu poredbu koja je tako jednostavna, uzeta iz prirodnog okruženja, a opet nevjerojatno snažna u dočaravanju realnosti strahote koja je pogodila Hercegovinu te se samo jednom opisu vidi kako je Anita Martinac zaista majstor forme i koji s lakoćom prenosi realnost patnje na papir. Naime, oslikavajući pomor djece od gladi u Hercegovini Anita Martinac je zapisala – „Umirali su kao ptići što iz gnijzda ispadnu, a letjeti naučili nisu“! "

Od Franje do Franje

Arhiva

Klikni za povratak