Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu - knjige

Josip Bedeković

Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju
„Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi...“

(Prijevod s latinskog iz 1752)

Preveo Marko Rašić

Uredio akademik Dragutin Feletar

Prvi prijevod monumentalnog djela hrvatske latinističke literature 18. stoljeća učenog pavlina Josipa Bedekovića „Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi...“, tiskana u Bečkom Novigradu 1752. godine. 

Djelo sadrži dvije knjige. Prva, opsežnija, odnosi se na temeljitu povijest Ilirika, pogotovo njegova panonskog dijela. Bedeković posebno razrađuje pitanje razgraničenja rimskih provincija Dalmacije i Panonije, dokazujući da je sv. Jeronim rođen u antičkom trgovištu Stridonu, koji se nalazio na lokaciji današnje Štrigove u Međimurju. Unutar ovog dijela knjige, Bedeković je napisao i opsežnu povijesno-geografsku monografiju Međimurja, prvu takvu studiju o nekoj hrvatskoj regiji. Drugi dio knjige odnosi se na dotad najtemeljitiju studiju o životu i djelovanju sv. Jeronima te na popis svih svetaca i blaženika s područja Ilirika do 18. stoljeća.

Knjigu je s latinskog preveo prof. Marko Rašić, proslov knjizi napisao je prof. dr. sc. msgr. Juraj Kolarić, a pisac opsežne studije o Josipu Bedekoviću je akademik Dragutin Feletar, koji je i urednik knjige.

Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju<br /> „Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi...“

Arhiva

Klikni za povratak