Ogranak Matice hrvatske u Čabru - knjige

Andrej Zbašnik

Ulovljene zvijeri

"131 sonet, natopljen teškim, krvavim snovima, nježnim halucinacijama, mračnim vedrinama. 131 formalno savršena pjesma, lančano nanizanih iskrica. Na površini, pri prvom čitanju jedan po jedan kazuju, slikaju, za sobom vuku smrt, rušenje, raspad i trulež svega živoga. Konstatacija su pada svega ljudskoga i svetoga u dubok ponor, bezdan bez dobrote i zaborav bez ljepote. Poezija na dodir hrapava i tvrda, uhu koje ju sluša neugodna je i nemelodična, oku neuredna, neugledna.
No isti soneti od prve do posljednje stranice pričaju priču, gotovo neprimjetno vode čitatelja sigurnom rukom otkrivenja i oslobođenja. Rođeni su na ruševini ljudske povijesti.
Slučajno ili ne, posljednji sonet kruna je ideje koja se kroz sve njih provlači. Ideja je to o potrebi pronalaženja u sebi božanske iskre, svega dobroga, rađanja nove volje i hrabrosti za stvaranjem novoga Čovjeka, novoga Svijeta, svijeta harmoničnoga, malo utopijskoga, ali i svijeta mogućega, gdje je jedino mjerilo Čovjek, kao pojedinac, kao dobar stvor - svojom je griješnošću čovjek i Boga unesrećio..."
- Sanja Klarić, iz Pogovora

Ulovljene zvijeri

Arhiva

Klikni za povratak