Odjeci

03.01.2005.MATICA hrvatska upozorava hrvatsku javnost da se u programima Hrvatske radiotelevizije (HRT) sve više zanemaruju znanstveni, kulturni, obrazovni i gospodarski sadržaji, t.j. najvažnije teme za poznavanje i praćenje razvoja hrvatskoga društva.

U priopćenju dostavljenu danas Hini ističe se da takav pristup Hrvatske radiotelevizije, napose njezina informativnog programa, Maticu hrvatsku ne pogađa samo izravno, jer se sustavno prešućuju njezini programi i inicijative, nego je i u suprotnosti s načelima na kojima Matica hrvatska temelji svoj rad i ulogu u društvu.

"Hrvatska radiotelevizija, kao zakonita javna ustanova koju posebnim prirezom uzdržava hrvatsko društvo, nema pravo otuđiti svoje upravljačke i programske strukture od interesa te iste zajednice", napominje se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Igor Zidić.

Matica hrvatska smatra kako kulturni, znanstveni i obrazovni sadržaji te nepristran, odgovoran i svima dostupan informativni program po sebi nisu komercijalni, pa se javne ustanove - poput Hrvatske radiotelevizije - zbog toga i drugdje osnivaju i podupiru.

"Očitu komercijalizaciju, u formi i pristupu, gotovo svih programa Hrvatske radiotelevizije, na što je već upozorila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska smatra neodrživom te će pozvati naiconalne, znanstvene i kulturne ustanove i društva da zajednički izrade prijedloge za promjenu takva stanja", stoji u priopćenju.

(HINA)


Klikni za povratak

Pregled