Kolo 3, 2003.

Književnost

Sandro Gobo

Nedjelja

Sandro Gobo

Nedjelja

Nedjelja

Njihovo četverogodišnje dijete igra se u finom pijesku. Oni su sretan par. Jučer im je inkasator želio precvikati žice TV prijamnika jer nekoliko mjeseci ne plaćaju pretplatu. Tvrdi da rade dokasno, a vikendom se ne izdaju računi! Samo obavlja posao za koji je prošao obuku: ne mora im pod svaku cijenu kidati raspoloženje! Dijete u džep spremi školjke. Ona kaže uprljat će svoj tek kupljeni kaputić. On ih čeka pored automobila i lašti vjetrobransko staklo.

Napor

Susjedi najavljuju odlazak. Putovanje im dođe kao pauza u kojoj izmjenjuju poglede dobro uštogljenih figura: mama, tata i dijete. Tada postanu jedno: mašu kroz prozor. A ovi s terminala — svojta — odzdravljaju kuckanjem o prozor kako ih mali ne bi smetnuo s uma. Može potrajati neko vrijeme, ali priviknut će se na novi natpis s mjedenog okvira. Jednostavno, stapaju se s okolinom. Malome kupuju torbu, biraju ortopedske patike, prate prvi dan preko ceste. Znaju dugo razglabati. O tome kako će jednom ponijeti stvari i pokucati na žuto obojena vrata. Ili im se to samo čini. U međuvremenu, mali je s ekipom u dvorište doteglio trupac odvaljenog stabla. Oni što rade u pilani oko toga su digli prozivku ali, kako nitko nije ponukan odgovoriti im, ekipa se ubacuje kroz otvor i započinje s radnjom ispočetka.

Igra

Firtz stanuje u velikoj zgradi. Dok je bio malen tepali su mu Fritz. Nije protestirao. Tako su prestali. Firtz je dobre volje. Jednom davno pronađe kućnog ljubimca, bubamaru. Pita smije li zadržati beštiju daleko od znatiželjnih pogleda. U kuhinji su upravo gustirali desert. Posegne za ubrusom. Tako je Firtz poslije u sobi odložio bubamaru na radni stol. Kad bi uvečer upalio stolnu lampu, zatekne je nespremnu — kao ukras.

Odraz

Norma vodi zdrav život. U teretani nema slobodnih mjesta; nitko joj ne brani da postane član. Norma se osobito voli penjati na prozore: uzme krpu i osluškuje kako staklo cvili. Biba je rekla da ne želi biti u njezinoj blizini dok izvodi eksperimente s gostima. Stan je presvukla u bijelo. Biba pita kako misli njegovati sterilnost prostora; ona više ne smije pošteno sjesti na istu stolicu! Norma prezire previše raznobojnih stvari. Danas pije samo narančin sok — da pročisti organizam.

Urota

Jednom smo na ljetovanje ponijeli kutiju. Bila je prazna. Na suncu se presijavala u fluorescentnim bojama. Tu i tamo bi je protresli iz znatiželje. Unutra se nije čulo ni glasa. Za vrijeme obroka bojali smo se za kutiju. Naizmjence je držimo u krilu, pod stolom, prekrivenu stolnjakom. Potom bi je sakrivali među rekvizite za plažu, pa je izgledalo da nosimo i više negoli je potrebno za ugodno prijepodne pored mora. Neki dan sam joj predložio da na jednu od ploha privežemo kamen i da će potonuti na dno, skupa s onim što smo priuštili jedno drugome u ovih nekoliko godina. Trebalo je donijeti odluku o tome da je suvišno brinuti se o nečemu za što nikad nismo saznali omjer obaveza, premda je unutra nemoguće odložiti neke od zajedničkih stvari.

Susret

Vadimo mast. Većina od nas ne zna postupak: samo neka pazimo i ništa nam se neće dogoditi. Imamo osiguran prijevoz. Pričamo o nogometu. Ima dosta nelegalnih poteza. Kao ono kad je pukla guma, pa smo više od polovice puta morali pješke. Nakon izvjesnog vremena na stopu me poveze gospođica. Tako je oslovljavaju. Ima prekrasan stan i voli duge vožnje. Život joj prolazi kao na pladnju, premda ne znam kako bih to komentirao. Doista je lijepa! Ima plavu kosu. Razmijenimo brojeve mobilnih telefona. Sutradan sam na radnom mjestu. Vani grije zubato sunce. Ne razmišljam o tome koliko je hladno u ovo doba godine.

Prepad

Sjedili smo pod trijemom. Stigli su iznebuha. Ne poznajemo ih! Nitko nas se od njih nije osobito dojmio. Tako ništa nismo upamtili. Željeli smo pomoći vezano uz... Oni nama nemojte biti ljuti! Dok je trajalo, skupili smo hrabrost. Bilo je dobro. Bili smo jaki! Oni to znaju. Oni su to upamtili! Gledaju nas unezvjerenim očima. Zaslužuju da nas ostave na miru. Da se nitko ne zamara s onim što je bilo.

Pabirci

Dan je skupljao već uporabljene šibice na način da odstrani nagoreni dio i od ostataka, samo njemu poznatom vještinom, slaže figurice bez imena. Sve to skuplja u prozirni PVC najlon i odlaže sirovinu na radni stol. Društvu je prestao tumačiti čemu služi njegov dobrovoljni rad: zabavlja se! I kad bi ga puni znatiželje pitali zašto predmete ne izlaže na sajmu rabljenih stvari, Dan bi istresao novu rundu iz pepeljare te se šutke povlačio u potkrovlje.

Zabava

Električni rodeo je glavna atrakcija zabavnog parka. Tako se preko vikenda na kladionici pojavi desetak prijava potencijalnih igrača koji obećavaju pred svima ukrotiti strujnom implozijom probuđenu zvijer. S tribina pršte povici. Centralna dvorana je krcata onih koji pasivno žele provesti večer. Nikad nisu prijavili svoje sudjelovanje. Plaši ih saznanje da ne uspijevaju ući u trag koga mehaničko čudo predstavlja! Konj je lakše ukrotiv ali nitko ne jamči da tehničari nisu kopirali pobješnjelog pastuha. Poznanik iz kvarta odustaje pred sam početak, ispraćen gromoglasnim uanjem. Novinaru lokalnog radija u izravnom je prijenosu priznao da ga plaši ritanje sprave čiji se mozak zaklanja paravanom i koji pušta ampere sve dok cowboy ne zaviče DOSTA!

Uzbuna

Donijeli su veliki šmrk i najzad bili sretni što ne moraju gasiti. Nad šumom je blistao pokrov tmastih oblaka, dok s dovratka lovačke kućice odašilju radostan pogled u poznatom smjeru. O, tako se ponašaju svakog trena kad zagusti. Meteorolozi ponekad besciljno lutaju prognostičkim kartama. Nalik su nekom od umirovljenih vračeva koji u propisano vrijeme ne znaju obuzdati kataklizmu. Tako u dnu sobe tinja prsten u krug postavljenih baterijskih lampi, jer su davnih dana oni iz službe šumskog dežurstva odjavili adresu i otišli na skrovitije mjesto odakle im, ukaže li se potreba, sve pojedinosti mogu obrazložiti putem etera.

Kolo 3, 2003.

3, 2003.

Klikni za povratak