Hrvatska revija 2, 2006.

Naslovnica

Tema broja

UKRAJINA: PLAVO-ŽUTA I NARANČASTA

Tema broja: UKRAJINA: PLAVO-ŽUTA I NARANČASTA

Nakon što je to bila Poljska u prošlom broju i ovoga puta tema broja jedna je slavenska zemlja. Iako su Poljska i Ukrajina susjedne zemlje, njihov današnji međunarodni položaj i pitanja koja iz toga proizlaze prilično su različiti, što se ogleda ne samo u sadržaju naših članaka nego pomalo i u stilu kojim su pisani. U slučaju Poljske govorilo se o »povratku na Zapad«, dok u slučaju Ukrajine nema ni govora o nečem sličnom. Iako je tzv. narančasta revolucija potkraj 2004. stvorila jasniju perspektivu i takva usmjerenja Ukrajine, ukrajinska svakodnevica i nadalje je mnogo više pod utjecajem suprotne strane svijeta (i Europe).

Tematski blok otvara pregled ukrajinske kulturne povijesti, a slijedi lingvistički prikaz obilježja ukrajinskoga jezika.

Prilog o nobelovcima podrijetlom iz Ukrajine, samo je jedan od brojnih primjera identitetskih dvojbi karakterističnih za Ukrajinu, ali i druge zemlje koje su neko vrijeme bile u sastavu saveznih država. Sljedeći prilog jednostrani je, ekskluzivno ukrajinski pogled na složene odnose dvaju najvećih slavenskih naroda Ukrajinaca i Rusa. Iz ukrajinske perspektive ti su odnosi uglavnom išli na štetu brojčano i geopolitički slabije, ukrajinske strane. Ista tema gledana s druge strane zacijelo bi bila bitno drugačije intonirana. A prilog, pak, o suvremenim odnosima Ukrajine i Poljske ilustracija je ukrajinskih nastojanja oko približavanja i integracije u zapadnjačke političke strukture.

U drugom dijelu tematskoga bloka su prilozi posvećeni ukrajinsko-hrvatskim usporedbama dodirima: pregled dosadašnjih zajedničkih kulturnih akcija, potom jedan osobni pogled na neke povijesne sličnosti, detaljan pregled pisanja hrvatskih medija o tzv. narančastoj revoluciji te naposljetku putopisni zapis o Lavovu, u nas još uvijek turistički slabo poznatom srednjoeuropskom biseru.

Ukrajinski tematski blok uglavnom čine prilozi ukrajinskih autora, odnosno autora s ukrajinskim korijenima. U tome slijedimo praksu da o pojedinim globalnim i inozemnim pitanjima nastojimo osigurati kompetentnu ali i zemljopisno relevantnu suradnju.

Ukrajinu krase žive boje ali i sumorni prizori. U prvo se najbolje uklapa ukrajinska plavo-žuta zastava, a i politička previranja potkraj 2004. oslikana su u medijima živom, narančastom bojom. Ukrajinska svakodnevica, unatoč živim bojama posvuda uokolo, i dalje je katkad sumorna i siva. I jedno i drugo nastojali smo pokazati izborom slika, dobivenih ljubaznošću novinara Željka Garmaza, fotografa Atija Salvara, kojima zahvaljemo na susretljivosti, našega redovitog suradnika Antonija Orsinija te Jevgenija Paščenka, koji je i najzaslužniji za nastanak cijeloga tematskog bloka.

Nedavna zbivanja nakon parlamentarnih izbora u Ukrajini u ožujku 2006. pokazuju da se politička previranja nastavljaju. Položaj Ukrajine na razmeđu Istoka i Zapada zadobio je još jednu potvrdu, što naše priloge čini još akutalnijima.

Hrvatska revija 2, 2006.

2, 2006.

Klikni za povratak